Hlavní obsah

Schillerová zvyšuje odhad rozpočtu o 20 miliard, je to riskantní, varují odborníci i opozice

Novinky, Renáta Bohuslavová

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) spoléhá na lepší výběr daní v roce 2020, proto také navýšila odhad příjmů a výdajů rozpočtu o 20 miliard. Opozice i odborníci ale varují, že jde o riskantní a nezodpovědný krok a schodek může být nakonec mnohem vyšší než plánovaných 40 miliard korun.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministryně financí Alena Schillerová po pondělním jednání vlády

Článek

„Návrh státního rozpočtu na rok 2020, který ministerstvo financí poslalo na konci minulého týdne do vlády, počítá s příjmy i výdaji vyššími o 20 miliard korun, než byl červnový návrh. Plánovaný čtyřicetimiliardový schodek rozpočtu se ale nemění,” uvedla Schillerová začátkem týdne v České televizi.

Novinkám upřesnila, že se vláda spoléhá především na lepší výběr v souvislosti s daňovým balíčkem, který zavádí vyšší spotřební daně na tabák, cigarety a hazard. Současně navrhuje i zrušit osvobození zemního plynu používaného k výrobě tepla v domovních kotelnách od daně nebo zdanit rezervy pojišťoven.

„Oproti předběžnému návrhu státního rozpočtu z května bylo v prognóze příjmů zohledněno stávající, respektive očekávané pokladní plnění a nové příjmy, zejména sazbová novela, digitální daň nebo úprava pravidel tvorby rezerv pojišťoven. Tato opatření nebyla v dubnu dokončena, proto mohla být zahrnuta až nyní, kdy se nachází v legislativním procesu,” doplnila Novinkám Schillerová.

Dále by podle ní mělo dojít k provozním úsporám v rámci jednotlivých resortů a ke snížení počtu zaměstnanců ve státní správě. Schillerová v srpnu vyjednávala s jednotlivými ministry, postupně jim slíbila až 18 miliard navíc a nyní je musí někde najít.

Měli bychom šetřit, vybízejí odborníci

Před navyšováním příjmů kvůli slíbeným výdajům varují ale odborníci. Například Národní rozpočtová rada upozorňuje, že vládě se nedaří vybírat daně tak, jak si loni naplánovala. Podle prognózy ministerstva financí se už letos čeká, že růst bude o 0,1 procenta pomalejší, než bylo původně plánováno. Stejné zpomalení se nově čeká právě i pro příští rok.

„Vzniká tam určité manko a je otázka, zda se podaří ho dohnat. Pokud se to nepodaří, tak nebudou příjmy stačit na pokrytí výdajů a schodek může být třeba až 60 miliard,” vysvětlil Novinkám ekonom Lukáš Kovanda.

Peníze stát podle něj do konce roku ještě může vydělat, ale není to jisté. Stejná situace navíc může nastat i příští rok. „Výkon ekonomiky v příštím roce je velmi nevyzpytatelný. Jako hospodář bych se vůbec nespoléhal na to, že nemůže dojít k nečekanému propadu. Nechal bych si peníze na špatné časy, které hrozí více než v uplynulých letech. Ale je to politická otázka. Ministryně musí hledat peníze na sliby ČSSD,” dodal Kovanda.

Opozice: Neodpovědně lepíte díry

Vládní návrh rozpočtu se schodkem 40 miliard je dlouhodobě i terčem kritiky opozice. „Operace je riskantní, protože výdaje se utratí určitě, u příjmů to jisté není. Je i neodpovědná, protože podle zákona by mělo být uplatněno tzv. pravidlo výdajových rámců - nezvyšovat výdaje, ale snížit deficit. Ve Sněmovně navrhneme přepracování,” reagoval na návrh navýšení rozpočtu o 20 miliard předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podle Pirátů Schillerová jen navýšila odhad příjmů. „Víte, kde vzala ministryně financí peníze na rozpočtové požadavky sociální demokracie? Je to prosté, navýšila odhad příjmů rozpočtu o 20 miliard korun. Zkuste tento postup aplikovat doma, určitě to bude skvěle fungovat,” neodpustil si ironickou poznámku pirátský expert na rozpočet Mikuláš Ferjenčík.

Oba varují i před dopady přijetí zmíněného daňového balíčku, který je nyní ve Sněmovně ve druhém čtení. Ve středu se jím poslanci zabývali na rozpočtovém výboru. „Lepíte nějaké díry v rozpočtu,” tepal vládní návrh Ferjenčík.

ODS varuje i před zdaněním tepla, které daňový balíček, pokud se letos schválí, příští rok přinese. „Je pro nás naprosto nepřípustné také zdražení topení plynem pro více než 400 tisíc domácností zrušením osvobození zemního plynu spotřebovaného domovními kotelnami od daně za plyn,” uvedl již dříve ve Sněmovně předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Reklama

Výběr článků

Načítám