Hlavní obsah

Teplo může po schválené změně daní některým lidem zdražit, přiznal ministr

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od roku 2020 hrozí zdražení plynu pro domácnosti až o stovky korun ročně. Novinkám to v reakci na středeční schválení daňového balíčku v prvním čtení ve Sněmovně přiznal ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO)

Článek

V rámci tzv. daňového balíčku vláda prosadila i zrušení osvobození od daně pro domovní blokové teplárny, které jsou v současné době podle ministra životního prostředí Richarda Brabce osvobozeny od daně, a jsou tak zvýhodněny před velkými teplárnami. Navíc nemusí platit ani emisní povolenky, jelikož jsou menší.

„Dnes máme institut tzv. domovních, blokových kotelen třeba pro paneláky a ty byly historicky zvýhodněny a osvobozeny od daně z plynu. Myslím, že to bylo vylobováno od roku 2010. Důvod, proč byly osvobozeny, nevím. Mě hlavně nejvíc zajímal ekologický důvod,” řekl Novinkám ministr.

V souvislosti s uvalením daně na tyto malé teplárny, kterých je podle ministra až pět tisíc, může však dojít i ke zdražení tepla pro koncového zákazníka. Jde o kotelny, které jsou ve společných prostorách bytových domů a obyvatelé je využívají k vytápění.

„Uvádí se, že jich je kolem pěti tisíc a podle oficiálních čísel jsou na ně vázány desítky tisíc lidí. Mohlo by to znamenat zdražení pro domácnosti v řádech sto až dvě stě korun ročně,” doplnil ministr s tím, že se tak ale stát nemusí. Zákazníci podle něj například mohou přejít k jinému dodavateli.

Zdražení až pro 400 tisíc domácností

Na možné zdražení plynu během projednávání daňového balíčku upozorňovala opozice z řad ODS a Pirátů. Změna je součástí návrhu, který obsahuje i zvýšení spotřební daně na tvrdý alkohol či cigarety. Normu ještě projedná Senát.

„Je pro nás naprosto nepřípustné také zdražení topení plynem pro více než 400 tisíc domácností zrušením osvobození zemního plynu spotřebovaného domovními kotelnami od daně za plyn,” uvedl předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Nižší daně pro velké teplárny

Kritikou nešetřili ani Piráti. Podle poslance Mikuláše Ferjenčíka kývla vláda ANO a ČSSD na zdražení vytápění bytů.

„Nevidíme důvod, proč by se mělo zdražit teplo lidem, kteří bydlí v bytových domech a teplo vyrábí jeden společný kotel. Týká se to především společenství vlastníků bytů,” řekl Novinkám Ferjenčík.

Upozornil i na další rozporný postup vlády, která v prosinci 2018 prosadila jiný vládní balíček, ve kterém naopak snížila daně na teplo právě pro velké teplárny.

„Sněmovna minulý rok schválila výjimku pro všechny teplárny, když přesunula dodávky tepla do nižší, desetiprocentní sazby DPH. Nevýhodné to tak bude pro ty střední teplárny a určitě dojde ke zdražení tepla,” kritizoval postup vládních poslanců Ferjenčík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám