Hlavní obsah

Nápad Hamáčka jet do Moskvy byla chyba, myslí si Schillerová

– Praha

Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) pokládá za chybu, že její vládní kolega ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) plánoval cestu do Moskvy. Zda je jednalo o zastírací manévr, jak tvrdil, nechtěla Schillerová hodnotit.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministryně financí Alena Schillerová

Článek

„Že si Jan Hamáček naplánoval cestu do Moskvy, nebylo určitě to nejmoudřejší, co měl udělat... Já mu nevidím do hlavy, jestli to byla, nebo nebyla kamufláž,“ uvedla Schillerová. Pokud by Hamáček nemluvil pravdu o tom, že cesta byla zastíracím manévrem, byl by to podle ní důvod k rezignaci. „Ale nic takového se neprokázalo,“ podotkla.

Na tajném jednání o Hamáčkově cestě žádné tajné informace nebyly. Vláda má prověřit únik informací

Domácí

Poslanec ODS Jan Skopeček míní, že Hamáček nevysvětlil, proč plánoval cestu do Moskvy, když už se vědělo o důvodném podezření, že za výbuchy muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 stojí agenti ruské tajné služby GRU. Z případu se podle Skopečka stává "bramboračka". Podle pirátského senátora Lukáše Wagenknechta jsou Hamáčkova vyjádření rozporuplná. Konstrukci, že by jel Hamáček ošálit ruského prezidenta Vladimira Putina, pokládá za směšnou.

Hamáček podá kvůli článku trestní oznámení, chce 10 milionů korun

Domácí

Server Seznam Zprávy v úterý s odkazem na své nejmenované zdroje napsal, že Hamáček chtěl vyměnit zahlazení kauzy Vrbětice za vakcínu proti covidu-19 Sputnik V a uspořádání rusko-amerického summitu v Praze. Hamáček takové obvinění odmítl a oznámil, že na autory článku podá trestní oznámení. V dalším sporu chce u civilního soudu žádat deset milionů korun po vydavateli. Server Seznam Zprávy trvá na pravdivosti svých informací. Podle Schillerové "žádný důkaz nebyl položen".

Reklama

Výběr článků

Načítám