Hlavní obsah

Schillerová má podle Babiše řešit menstruační potřeby zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně financí Alena Schillerová by podle premiéra Andreje Babiše měla vyřešit otázku menstruačních potřeb zdarma pro ženy s nízkými příjmy. Premiér to uvedl na dotaz, jak se Česko staví k bezplatným hygienickým pomůckám poté, co je zavedlo Skotsko pro všechny bez rozdílu příjmů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová během jednání o daních.

Článek

"Skotsko bude jako první země na světě všem ženám hradit menstruační pomůcky. Chtějí zbořit toto stigma a bojovat s chudobou. Novináři se mě ptají, jestli by bylo by něco takového možné i u nás. U příjmově nejslabších určitě. Požádal jsem Alenu Schillerovou, aby našla řešení," uvedl Babiš.

V úterý schválený zákon zavádí ve Skotsku, kde žije přibližně 5,5 milionu lidí, právo na bezplatný přístup k vložkám, tamponům a dalším hygienickým potřebám při menstruaci. Dostupné budou mimo jiné ve školách, na univerzitách, na úřadech a v dalších veřejných budovách.

Skotsko jako první země schválilo vložky a tampony zdarma všem, kdo je potřebují

Styl

Pro návrh se podařilo ve Skotsku přesvědčit všechny strany tamního parlamentu. Některé z nich se přitom zpočátku zdráhaly, protože považovaly odhadované náklady 9,7 milionu liber ročně (285 milionů Kč) za příliš vysoké a dost možná i značně podhodnocené.

V Česku mohou už čtvrtým rokem lidé pomáhat ženám v chudých zemích koupí certifikátu na dámské vložky v e-shopu organizace Člověk v tísni. Humanitární organizace vychází ze zjištění, že v mnoha zemích provází menstruaci stigma a různé mýty a ženy zažívají doma i ve škole pocit ponížení. Hygienické potřeby jsou v některých zemích buď nedostupné, nebo si je ženy nemohou dovolit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám