Hlavní obsah

S trávou pomohou Ostravě ovce a kozy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už příští rok by se mohly na okraji centra Ostravy pást kamerunské ovce a kozy. Radnice centrálního obvodu Moravská Ostrava a Přívoz (MOaP) chce zachránit tamní lužní les, který utlačují invazivní rostliny. Ovce a kozy mají lokalitu mezi ústřední čističkou odpadních vod a řekou Odrou zachránit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Místo bylo úmyslně dlouhodobě neudržované v rámci tzv. územního systému ekologické stability. Jenže se ukázalo, že celý prostor bohužel ovládly invazivní rostliny, jako například zlatobýl. Ten postupně vytlačuje ostatní rostliny a dřeviny, čímž se snižuje biodiverzita lužní oblasti,“ vysvětloval Právu místostarosta MOaP Rostislav Řeha (Piráti).

Ukázalo se, že celý prostor ovládly invazivní rostliny
Rostislav Řeha, místostarosta MOaP

Pomoc od odborníků

Radnice se proto rozhodla změnit údržbu lužního lesa a zvrátit současný stav, aby se do něj vrátila pestrá skladba rostlinstva a invazivní rostliny byly potlačeny. „Zároveň bychom také rádi tento lužní les přiblížili veřejnosti. Lokalita má velký potenciál i s ohledem na možnost propojení cyklistických stezek,“ upozornil místostarosta.

S prosbou o pomoc se proto obvod obrátil na odborníky z Agentury ochrany přírody a krajiny a z Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity. Ti nejprve navrhli, že by místo mohli celoročně spásat divocí koně a pratuři. Nicméně následně se tato varianta ukázala jako nerealizovatelná z důvodu nedostatečně velké rozlohy tamních pozemků.

Po dálnici D1 v Ostravě se prohánělo stádo kozlů

Domácí

Vytvoření pastvin

„V současnosti proto s odborníky diskutujeme záměr na vytvoření pastvin v lužním lese pro kozy kamerunské a ovce, které by zde pobývaly od jara do podzimu, tedy zhruba pět měsíců v roce,“ líčil dále Řeha s tím, že návrh se už řeší i s experty ze spolupracujících institucí. „Děláme obhlídky v terénu a vyhodnocujeme podmínky realizace. Pokud se nevyskytnou nějaké nečekané překážky, tak by vše mohlo být realizováno už příští rok,“ shrnul místostarosta.

Také v Krnově na Bruntálsku řeší podobný problém, a to na území bývalé vojenské střelnice. Tam mají s invazivními rostlinami, které utlačují chráněné druhy, pomoci právě polodivocí koně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám