Hlavní obsah

S nápadem šesti dávek místo pěti Babiš narazil do zdi. Pfizer posílá o to míň

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se před koncem loňského roku objevila informace o možnosti získat z jedné lahvičky očkovací látky společnosti Pfizer/BioNTech šest namísto doporučených pěti dávek vakcíny, zdálo se, že půjde o krok, který umožní naočkovat více lidí. Nyní se ukazuje, že nápad, který premiér Andrej Babiš (ANO) prezentoval jako skvělou fintu, může mít přesně opačný efekt. Důvodem je smlouva, která určuje počet dodaných dávek, nikoliv lahviček s vakcínou.

Foto: Oded Balilty, ČTK/AP

Nabírání vakcíny od Pfizeru/BioNTechu

Článek

„Zdravotníci mě informovali, že z jedné ampule natáhnou ne pět, ale šest dávek. Stejná informace dnes zazněla i v Německu. To by znamenalo, pokud to EMA schválí, že by Unie místo 300 milionů dávek dostala 360 milionů dávek,” oznamoval premiér Andrej Babiš s tím, že pro ČR by to znamenalo zvýšení z osmi milionů na téměř 9,6 milionu dávek.

Babiš: Z lahvičky chceme vytěžit šest, nikoliv jen pět dávek

Koronavirus

Krok následně posvětila i Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), byť zdravotníci upozorňují, že šestou dávku se ne vždy podaří získat, neboť to závisí nejen na zručnosti, ale rovněž na použité jehle a stříkačce.

EU chystá omezení vývozu vakcín firem, které nedodrží smlouvy

Evropa

Lahvička s vakcínou Pfizer/BioNTech po naředění fyziologickým roztokem obsahuje 2,25 mililitru látky. Jako jednu dávku výrobce stanovil 0,3 mililitru. Teoreticky je tak možné získat místo původních pěti rovnou sedm dávek, prakticky je to ale komplikované. Větší objem je v lahvičkách jako rezerva, aby bylo zaručeno, že zdravotníci dokážou získat předepsaný počet dávek.

Pfizer: Když máte víc dávek, stačí vám méně lahviček

Jenže smlouva, kterou s výrobcem uzavřela EU, nehovoří o počtu lahviček, nýbrž o počtu dávek. To potvrdila i mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová. „Ano, smlouvy jsou skutečně uzavřeny na dávku,“ řekla serveru TN.

Vlastní gól: místo šesti dávek Pfizeru často pět

Evropa

Ke snižování počtu dávek, kvůli němuž se omezuje očkování, tak nepřispívá jen omezená výrobní kapacita. Jednotlivé evropské země se k problému staví různě.

Švédská zdravotní agentura pozastavila společnosti Pfizer platby za vakcíny a čeká, až si EU s výrobcem záležitost vyjasní. Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn míní, že podobné jednání firem se dalo očekávat. Francie očekává dodání původně předpokládaného množství vakcín.

Úředníci, kteří předběhli pořadník očkování, dostanou i druhou dávku

Koronavirus

V ČR jsou prozatím dostupné vakcíny společností Pfizer/BioNTech a Moderna. Očkovací látka společnosti AstraZeneca by mohla být v Evropské unii schválena do konce měsíce, její první dodávky by mohly přijít v polovině února.

Primárně se u nás očkují senioři v sociálních a zdravotnických zařízeních, lékaři a registrovat se mohli rovněž lidé nad 80 let. Další skupiny občanů se podle tvrzení vládních představitelů budou moci zaregistrovat k očkování později. Registraci pro všechny od původně plánovaného 1. února vláda nespustila navzdory tomu, že by tak získala užitečné informace o tom, jaký kde panuje zájem o vakcinaci, čemuž by mohla později přizpůsobit distribuci.

Blatný: ČR dostane méně vakcíny, počet očkovaných se ale nezmění

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám