Hlavní obsah

Vlastní gól: místo šesti dávek Pfizeru často pět

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čerpání šesti dávek vakcíny Pfizer/BioNTech z jedné lahvičky místo původně zamýšlených pěti mělo podle politiků zvýšit počet očkovaných lidí o pětinu. Podle německé televize ARD se však z halasně ohlašované akce stal „vlastní gól“. Výrobce toho totiž využil ke snížení dodávek. Očkovaných tak může být nakonec podstatně méně.

Foto: Pool, Reuters

Vakcína proti koronaviru společnosti Pfizer BioNTech

Článek

Když bylo čerpání většího počtu vakcín z lahvičky počátkem ledna schváleno, radoval se Dirk Heinrich, šéf ústředního očkovacího centra: „Skvělá zpráva. Můžeme očkovat o 20 procent lidí více.“

Ne vždy je dost na šest dávek

Záhy však přišla odpověď výrobce, který jednoduše snížil dodávky vakcín o 20 procent. Odvolal se přitom na smlouvu, kterou pro 27 zemí Unie vyjednala Evropská komise.

Americký koncern Pfizer, který vakcínu vyrábí společně s německým BioNTechem, oznámil, že podle dohody objednávky „vždy vycházejí z počtu dávek, nikoli z počtu lahviček“. Pokud nyní státy Unie tvrdí, že z jedné lahvičky mají šest dávek místo pěti, lze počet dodaných lahviček snížit. „Závazky vůči státům dodržujeme,“ prohlašuje firma.

Mezi EU a Británií se rozhořela válka o vakcíny

Evropa

Vláda v Paříži na to reagovala prohlášením, že objednané množství lahviček by mělo být dodáno bez ohledu na počet dávek. „Dodávky přicházejí v lahvičkách. Otázka počtu dávek v lahvičce na tom pro firmu nic nemění,“ řekl Clément Beaune, francouzský státní tajemník.

Z německých očkovacích středisek přibývá stížností, že lékaři často dokážou získat z jedné lahvičky jen pět dávek, a ne šest. Zemské ministerstvo zdravotnictví v Durynsku dokonce tvrdí, že tak je tomu v polovině případů.

Blatný povolil využití šesti dávek vakcíny z jedné lahvičky místo pěti

Domácí

Po hurá akci z počátku roku tedy chybí značná část plánovaného množství vakcín a data očkování je třeba odsunovat. Místo dvacetiprocentního nárůstu množství dávek jich může být podle televize nakonec až o 17 procent méně. Mluvčí dolnosaského ministerstva zdravotnictví vpočetla tři důvody nižší výtěžnosti lahviček.

Patří k nim „různá množství náplně, očkovací zařízení a způsob natažení vakcíny“ z lahvičky. Na jedno očkování stačí pouhého 0,3 mililitru vakcíny. Je tedy třeba využít každou kapičku, aby se z lahvičky dalo získat šest dávek. I mluvčí ministerstva zdravotnictví v Bádensku-Württembersku připustil, že záleží na tom, jak dovední jsou lidé, kteří očkují.

Hrátky s jehlami

Firma BioNTech prohlásila, že je nutné využívat stříkačky s jehlami, v nichž po očkování ulpí co nejméně vakcíny. Pokud se prý používají standardní stříkačky a jehly, množství preparátu nemusí stačit na získání šesté dávky z lahvičky. BioNTech tvrdí, že dal k dispozici 50 milionů speciálních stříkaček. Jehly do nich by se prý prodávaly za výrobní cenu.

Spolkové úřady zatím nedokázaly sdělit, kolik speciálních stříkaček chybí a jaké by byly dodatečné náklady při nákupu speciálních jehel. Firma jen suše sdělila: „Bližší informace o ceně jehel ze strany BionTechu nejsou k dispozici.”

Reklama

Výběr článků

Načítám