Hlavní obsah

Úředníci, kteří předběhli pořadník očkování, dostanou i druhou dávku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zaměstnanci Státního zdravotního ústavu (SZÚ) a jejich příbuzní, kteří nepatří mezi prioritní skupiny, a přesto byli před dvěma týdny naočkováni, dostanu i druhou dávku vakcíny. Na dotaz Novinek to v pondělí sdělil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Kvůli tomu, že se dostali mezi přednostně očkované, rezignoval před dvěma týdny šéf ústavu Pavel Březovský.

Foto: ČTK

Jan Blatný

Článek

„Jakkoli to bylo nešťastné, že se to stalo, tak ještě nešťastnější by bylo, kdyby byla první dávka vyhozena vniveč. Tito lidé tak dostanou i druhou dávku, aby bylo očkování dokončeno,“ sdělil ministr Blatný.

Zdravotní ústav nedostal vakcíny pro sebe, ale pro ohrožené skupiny. Šéf rezignoval

Domácí

Prioritně očkovaní mají být zdravotníci v nemocnicích a klienti domovů pro seniory, od poloviny ledna se pak mohou o vakcínu hlásit i lidé starší 80 let.

O tom, že SZÚ rozdělil tisícovku vakcín proti covidu-19 mezi své zaměstnance i jejich příbuzné, informoval server Seznam zprávy.

Kabátek rezignovat nehodlá, bylo by to podle něj nezodpovědné

Domácí

Ze zhruba 450 zaměstnanců SZÚ je přitom jen několik desítek lékařů, zbytek tvoří lékařští pracovníci, hygienici, výzkumníci nebo úředníci, kteří s covidovými pacienty přicházejí do styku pouze ojediněle

Počínání SZÚ odsoudil vzápětí ministr Blatný i premiér Andrej Babiš (ANO). „Je to absolutně nepřijatelné a takové excesy se nemohou opakovat. Jasně jsme řekli, že prioritu mají zdravotníci, senioři a pracovníci v sociálních zařízeních,” prohlásil premiér.

Zdeněk Pohlreich dostal přednostně vakcínu proti covidu-19

Ekonomika

Ředitel ústavu Pavel Březovský vzápětí rezignoval s tím, že si závažnost celé situace uvědomuje.

Kvůli přednostnímu očkování Blatný odvolal svou náměstkyni Alenu Šteflovou, která vakcinaci podstoupila společně s manželem v SZÚ. V rozporu s pravidly vakcínu dostali třeba také ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek, krajský radní pro zdravotnictví v Hradci Králové Zdeněk Fink nebo kuchař Zdeněk Pohlreich.

Předbíhali při očkování, teď čelí trestnímu oznámení

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám