Hlavní obsah

Rybáři k otravě Bečvy: Zdroj havárie je někde jinde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zveřejnění informací vyplývajících ze znaleckého posudku soudního znalce Jiřího Klicpery, který se zabývá rozsáhlou ekologickou havárií na řece Bečvě z 20. září loňského roku, netrpělivě čekají rybáři i aktivisté zabývající se příčinami této katastrofy. Z prvotních zjištění, která se dostala z posudku na veřejnost, jsou zatím rozpačití.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Vylovené uhynulé ryby

Článek

Řeku Bečvu loni v září otrávily kyanidy, které podle posudku, na nějž se odkázal server iDnes, vytekly z kanálu z areálu bývalé Tesly Rožnov. Posudek, jenž si policie nechala vypracovat, údajně podezřívá jako zdroj znečištění firmu Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm. Firmě patří areál bývalé Tesly a provozuje i čistírnu odpadních vod.

Klicpera již začátkem února prohlásil, že za otravu Bečvy nemůže meziříčská chemička Deza, která patří do holdingu Agrofert. Že by původcem otravy byla chemička Deza, dříve vyloučil i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), stejně jako Česká inspekce životního prostředí.

Kyanidy do Bečvy měly uniknout z firmy Energoaqua. Ta to odmítla

Domácí

Že by zdrojem znečištění byla rožnovská Energoaqua ale její ředitel Oldřich Havelka opakovaně odmítá. Podobně se údajným zjištěním znalce nesouhlasí ani rybáři a aktivisté. Opakovaně poukazují na fakt, že uhynulé ryby se začaly v den havárie objevovat až po 3,5 kilometrech níž po proudu od výusti kanalizace vedoucí z Tesly.

„Mám z toho docela smíšené pocity. Začíná v tom být hodně otázek. Já si stále pevně stojím za svým, že rožnovský kanál ústící do Bečvy za to nemůže, proto se celou dobu soustředím na okolí Lhotky a vlakového nádraží ve Lhotce. Uvidíme, až bude posudek veřejný, jak si ho znalec obhájí,“ sdělil Právu rybář Lukáš Gerla z Choryně u Valašského Meziříčí.

Posudek k Bečvě je komplet, viník je znám, říká soudní znalec

Domácí

„Informace o tom, že za otravou Bečvy stojí společnost Energoaqua pro mě nejsou uspokojivé, ale ani překvapivé. Překvapivé je spíše to, že přestože se doposud k předanému posudku nevyjádřila ani policie, z iDnes.cz již víme, kdo je viníkem, a že Deza to není,“ sdělil Právu aktivista Marek Smetana a pokračoval: „Policie a další orgány či instituce s verzí rožnovského kanálu pracují od začátku října 2020. Doposud ale nepředložili žádný reálný scénář, jakým by se údajný kyanid dostal šestnáct kilometrů dlouhým kanálem, aby následně plul 3,5 kilometru v Bečvě, aniž by zahubil jedinou rybu. To je nemožné i z hlediska studie mísící zóny vody v Bečvě.“

Nedůvěryhodný Klicpera

To, že by měla být viníkem havárie, při které zahynulo více než čtyřicet tun ryb v úseku Bečvy od Valašského Meziříčí po Přerov, rožnovská Energoaqua, se nezdá ani rybáři a oznamovateli katastrofy Stanislavu Pernickému z Hustopečí nad Bečvou, který spolu s dalšími kolegy, stejně jako Lukáš Gerla, lovil uhynulé kusy ryb hned po několika hodinách od havárie.

Únik kyanidu do Bečvy bude vyšetřovat sněmovní komise. Brabcovi se to nelíbí

Domácí

„Pokud by nebezpečné látky vytékaly z rožnovské výusti, ryby by musely hynout bezprostředně pod touto výustí. Opakovaná vyjádření znalce Klicpery, kterého si policie objednala, jsou pro mě naprosto nedůvěryhodná. Zdroj úniku je někde jinde,“ sdělil Pernický, který v den havárie odebral vzorky z Bečvy a předal je vodoprávnímu úřadu v Hranicích na Moravě. Osud těchto vzorků, které byly zřejmě jedinými odebranými v čase havárie, a nikoliv až několik dnů po ní, je však nejasný.

Klicperův posudek je pro policejní prověřování ekologické katastrofy klíčový. Znalec už dvakrát požádal o prodloužení lhůty pro jeho vyhotovení, poprvé skončila loni v prosinci, podruhé letos v únoru.

Foto: archiv Stanislav Pernický

V neděli 20. září 2020 zahubil v Bečvě kyanid a další chemické látky více než čtyřicet tun ryb.

Již začátkem února prohlásil, že za otravu Bečvy nemůže meziříčská chemička Deza, která patří do holdingu Agrofert. Deníku Právo v únoru sdělil, že viníka zná, jméno však neprozradil, protože je vázán mlčenlivostí. Vzhledem k průběhu vyšetřování ani začátkem tohoto týdne nepotvrdil konkrétní jméno. Právu pouze řekl: „Jsou zpracovány důkazy. Důkazy k tomu směřují, jsou uzavřené a jednoznačné. Víme, odkud to teklo.“

Kontaminovaná voda místo přečištění a odstranění chemikálií tekla podle iDNES.cz. kanálem rovnou do řeky v městské části Valašského Meziříčí Juřinka a ne do speciálních lagun, které v areálu jsou. V řece uhynulo 40 tun ryb a tok byl otráven v délce 40 kilometrů. Energoaqua sídlí 16 kilometrů od místa otravy. Do řeky ústí stará kanalizace, která vznikla ještě za socialismu v dobách, kdy v areálu fungovala Tesla. Nyní je tam řada průmyslových podniků a nájemců, kteří své odpadní vody včetně kyanidových vypouští do čistírny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám