Hlavní obsah

Kyanidy do Bečvy měly uniknout z firmy Energoaqua. Ta to odmítla

Aktualizováno

Řeku Bečvu otrávily loni v září kyanidy, které podle znalce vytekly z kanálu z areálu bývalé Tesly Rožnov. Znalecký posudek, který si policie nechala vypracovat, podezřívá podle serveru iDnes firmu Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm. Vedení společnosti závěry znalce odmítlo.

Foto: archiv Stanislav Pernický

V neděli 20. září 2020 zahubil v Bečvě kyanid a další chemické látky více než čtyřicet tun ryb.

Článek

Uvedl to v úterý server iDnes. Firmě areál patří a provozuje tam i čistírnu odpadních vod.

Vedení firmy Energoaqua o situaci jednalo v úterý odpoledne a tvrzení znalce odmítlo. Ředitel Oldřich Havelka uvedl, že zásadně odmítá, že by firma způsobila otravu. Soudní znalec podle šéfa firmy nemá k takovému tvrzení důkazy.

Policie se odmítla k informacím týkajícím se otravy řeky Bečvy, které zpravodajský portál zveřejnil, podrobněji vyjadřovat.

Posudek k Bečvě je komplet, viník je znám, říká soudní znalec

Domácí

„V tuto chvíli to nebudeme komentovat. Posudek fyzicky ještě nemáme, od nás taková informace určitě neunikla,” řekl ČTK policejní mluvčí Petr Jaroš.

Policie se firmou Energoaqua zabývala už v prosinci při nálezu dalších uhynulých ryb. Současně se objevila informace, že vedoucí provozu čistírny této firmy spáchal sebevraždu.

Zaměstnanec čistírny u Bečvy spáchal sebevraždu

Domácí

Na posudku pracoval soudní znalec v oboru ochrany přírody a vodního hospodářství Jiří Klicpera od podzimu minulého roku. Původně jej měl policistům předat v prosinci, pak si lhůtu prodloužil nejdříve do února a následně na delší období.

Klicpera již začátkem února prohlásil, že za otravu Bečvy nemůže meziříčská chemička DEZA, která patří do holdingu Agrofert premiéra Andreje Babiše (ANO). Deníku Právo navíc již v únoru sdělil, že viníka zná, jméno však neprozradil.

Vzhledem k průběhu vyšetřování tak ani začátkem tohoto týdne nepotvrdil konkrétní jméno. Právu pouze řekl: „Jsou zpracovány důkazy. Důkazy k tomu směřují, jsou uzavřené a jednoznačné. Víme, odkud to teklo.“

Zdroj blízký vyšetřování zářijové havárie, který si přál zůstat v anonymitě, navíc Právu v úterý potvrdil zjištění serveru iDnes.cz. „Pokud tam není někdo jiný, tak přemýšlejte, kdo by to mohl být,“ naznačil Právu zdroj.

Foto: Stanislav Pernický (Český rybářský svaz)

Kyanid zabil v Bečvě desítky tun ryb

Indicie tak při již dřívějším vyloučení chemičky DEZA ukazují právě na rožnovský kanál ústící do Bečvy ve Valašském Meziříčí. Ten odvádí vodu z rožnovské čistírny odpadních vod, společnosti Energoaqua.

Tuto variantu ale zpochybňuje aktivista Marek Smetana. „Informace o tom, že za otravou Bečvy stojí společnost Energoaqua, pro mě nejsou uspokojivé, ale ani překvapivé. Překvapivé je spíše to, že přestože se doposud k předanému posudku nevyjádřila ani policie, z jistého mediálního zdroje již 'exkluzivně' víme, kdo je viníkem, a že Deza to není,“ sdělil Právu Smetana.

„Policie a další orgány či instituce s verzí rožnovského kanálu pracují již od začátku října 2020. Doposud ale nepředložily žádný reálný scénář, jakým by se údajný kyanid dostal 16 km dlouhým kanálem, aby následně plul 3,5 km v Bečvě, aniž by nezahubil jedinou rybu. To je nemožné i z hlediska studie mísící zóny vody v Bečvě,“ tvrdí.

Ekologická havárie zasáhla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám