Hlavní obsah

Posudek k Bečvě je komplet, viník je znám, říká soudní znalec

Práce na znaleckém posudku týkajícím se zářijové havárie na řece Bečvě dokončil v těchto dnech soudní znalec Jiří Klicpera. V posudku je podle jeho slov uveden i viník nehody. V nejbližší době se posudek v papírové podobě dostane do rukou policejním vyšetřovatelům, kteří jej zatím mají jen v elektronické podobě. Právu to potvrdil samotný znalec.

Foto: archiv Stanislav Pernický

V neděli 20. září 2020 zahubil v Bečvě kyanid a další chemické látky více než čtyřicet tun ryb.

Článek

„Znalecký posudek jsem dokončil. Má mnohem víc než sto stran. A k tomu má dalších třináct několikastránkových příloh. Povedlo se dát dohromady vše, co bylo zapotřebí. Myslím si, že je to komplet,“ uvedl Klicpera. Na otázku Práva, zda v posudku poukázal na konkrétního viníka, řekl: „No, samozřejmě, že ano. K tomu se musí každý posudek dopídit. Nebo aspoň by měl. Konkrétní ale nebudu.“

Na posudku pracoval soudní znalec v oboru ochrany přírody a vodního hospodářství od podzimu minulého roku. Původně jej měl policistům předat v prosinci, pak si lhůtu prodloužil nejdříve do února a následně na delší období.

Únik kyanidu do Bečvy bude vyšetřovat sněmovní komise. Brabcovi se to nelíbí

Domácí

Vypracování posudku mu podle jeho dřívějšího vyjádření ztěžovala koronavirová omezení. Scházely mu také některé podklady. „Ta záležitost je opravdu složitá a není to tak, že bychom si řekli aha, ony tam byly kyanidy, tak je vinen tenhle. Znalecké posudky se takto nemůžou dělat,“ řekl Klicpera v březnu.

Nyní svá slova zopakoval. „Byla to zajímavá práce. Tím, že tam byla větší složitost celého případu. Z toho důsledku, že Bečva byla pár dnů po havárii pořádně vypláchnutá z prudkých lijáků, které se přehnaly přes region. Těžko se pak dávaly dohromady všechny věci (důkazy),“ podotkl Klicpera.

Za otravu Bečvy nemůže Deza, viník už je znám, říká znalec

Domácí

Klíčový dokument

Havárie, která měla na svědomí úhyn více než čtyřiceti tun ryb v úseku od Valašského Meziříčí až po Přerov, se stala v neděli 20. září. Bečva byla ještě téhož dne vyplavena vodou z Bystřičky. „Z Bystřičky tam jen tak plivli (vodohospodáři Povodí Moravy), protože Bystřička je mrňavá. Až po pár dnech přišly velké slejváky a jednoletá voda. To bylo v noci z 25. na 26. září,“ upřesnil soudní znalec.

Policie v současné době čeká na doručení Klicperových materiálů. Očekává, že se tak stane do konce tohoto týdne. „Následně budou vyšetřovatelé s posudkem pracovat a vyhodnocovat jej,“ řekla ČTK krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Posudek je pro policejní prověřování ekologické katastrofy klíčový. Už dříve policie uvedla, že otravu Bečvy prověřuje jako podezření ze spáchání trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Pachateli za něj hrozí až šestiměsíční trest odnětí svobody nebo zákaz činnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám