Hlavní obsah

Růžička by na Tchaj-wan jel, Vystrčil mlčí

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z plánů, které zesnulý předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) už nestihl uskutečnit, byla návštěva Tchaj-wanu s podnikateli, kterou ohlásil loni na podzim. Kontroverzní cesta je znovu ve hře. O Kuberově nástupci se rozhodne 19. února a senátoři se budou rozhodovat mezi dvěma kandidáty.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Kandidáti na předsedu Senátu, zleva první místopředseda Senátu Jiří Růžička (za STAN) a předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil (ODS)

Článek

A jeden z nich, Jiří Růžička (TOP 09), otevřeně řekl, že by Tchaj-wan navštívil, k nelibosti Pekingu i jiných ústavních činitelů včetně prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše (ANO). Vystrčil z ODS se vyjádřit odmítl.

„V tomto záměru jsem Kuberu stoprocentně podporoval, bylo to správné rozhodnutí. Jako právoplatně zvolený předseda bych tam jel,“ sdělil Růžička Právu.

Zeman: Jestli pojede Kubera na Tchaj-wan, už není můj přítel

Domácí

Proti cestě byli i vysoce postavení diplomaté, poukazovali na to, že návštěva Tchaj-wanu druhým nejvyšším ústavním činitelem by mohla zhoršit vztahy s Čínou a odnesli by ji čeští podnikatelé na čínském trhu.

Vystrčilovi veřejně vyjádřili podporu lidovci, ANO i ČSSD (s ODS celkově 53 hlasů z 80).

Detaily plánované cesty Kubery na Tchaj-wan Vystrčil nezná. „Nechci odpovídat na dotazy, co bych dělal jako předseda Senátu, dokud neproběhla volba. Nepřišlo by mi to správné ani slušné,“ řekl Právu.

Senátoři rozhodnou o novém šéfovi mezi Růžičkou a Vystrčilem za dva týdny

Domácí

Oba kandidáti na šéfa horní komory se ve středu shodli, že se budou nadále respektovat. „Ať vyhraje ten, či onen, budeme pracovat pro ČR a pro Senát, jehož role je nezastupitelná,“ řekl Vystrčil.

Růžička nabízí nadstranickost. „Jsem nestraník zvolený za TOP 09 s podporou KDUČSL v klubu STAN. Rád bych dokázal, že spojování středopravých opozičních stran může být realitou,“ uvedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám