Hlavní obsah

Rozvodněný Botič i zaplavený podchod. Hasiči mají kvůli srážkám napilno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vydatné srážky spolu s bouřkami, které během pátku a soboty zasáhly značnou část území republiky, zaměstnávají hasiče a komplikují dopravu. V pražské Libuši napršelo během pěti hodin přes 50 milimetrů srážek, meteorologové varovali před vzestupem hladin menších toků v metropoli. Botič vystoupal na druhý stupeň povodňové aktivity. Ze slabého potůčku se stal rozvodněný potok, jehož hladina během krátké doby vystoupala o více než metr a dosáhla druhého stupně povodňové aktivity.

Rozvodněný BotičVideo: Novinky

 
Článek

Stejně v sobotu stoupaly i menší toky na západě Čech na Rokycansku a Plzeňsku, kde Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval před povodňovým ohrožením kvůli dosažení třetího stupně na Klabavě.

Vzestupy hladin menších toků očekávají meteorologové rovněž v Praze a v Černošicích. V Praze kvůli extrémním srážkám platí do sobotních 19 hodin varování.

Hasiči od pátečního večera evidují několik desítek výjezdů, nejčastěji k popadaným větvím nebo k odčerpávání vody ze zaplavených míst.

Mirošov zaplavila voda z polí

Domácí

„Čerpáme vodu v oblasti Vršovic a Nuslí, třeba z podchodu v ulici Ukrajinská nebo z garáží v ulici Sámova,“ uvedli hasiči v sobotu před 15:00. Kvůli zaplavenému podchodu je omezen provoz vlaků ve stanici Praha-Vršovice, některé spoje ve stanici nezastaví. „Není bezpečný výstup a nástup cestujících,“ uvedly České dráhy na svém Twitteru.

Problémy jsou také na hlavní železniční trati z Prahy do Ústí nad Labem. U Nelahozevsi spadl do kolejí strom, provoz je proto veden pouze po jedné koleji. Vlaky tak mohou nabírat až 15 minut zpoždění. Podle webu ČD by mělo omezení trvat zhruba do 16:00, čas je ale pouze orientační.

Nad částí Čech vydatně pršelo, u Rokycan spadlo 129 milimetrů

Domácí

Kvůli nepříznivému počasí a nezpůsobilému terénu se dnes nebude hrát utkání čtvrtého kola první fotbalové ligy mezi pražskými Bohemians 1905 a Hradcem Králové.

Klabava v Hrádku u RokycanVideo: Jakub Štěpánek, Novinky

Od pátku do sobotního rána napršelo nejvíce v okolí Plzně a v pásu táhnoucím se severojižním směrem přes Prahu a Středočeský kraj. Za 24 hodin tam spadlo 20 až 50 milimetrů vody, ve stanici Zbiroh Švabín dokonce téměř 85 milimetrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám