Hlavní obsah

Mirošov zaplavila voda z polí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Křižovatka u sokolovny v centru Mirošova na Rokycansku se po pátečních a sobotních lijácích proměnila ve zhruba půl metru hluboké jezero. Voda zaplavila nejen silnici, ale i několik přilehlých zahrad v Příkosické a Skořické ulici. Na místě zasahují dobrovolní hasiči i kanalizační četa.

Velká voda na RokycanskuVideo: Ivan Blažek, Právo

 
Článek

„Z polí nad obcí se splavila ornice. A bláto spolu se štěrkem z železniční trati a kameny ucpalo kanalizaci,“ řekl Právu v sobotu před druhou odpoledne mirošovský starosta Vlastimil Sýkora (Nezávislí kandidáti Mirošov).

Extrémní srážky se přesunuly na východ, pršet tam bude dál

Počasí

„Jsou zaplavené pozemky u tří domů, dovnitř se snad voda nedostala. Škody se teprve budou sčítat, z hlediska obecního majetku bude minimálně nutné vyčistit kanalizaci,“ podotkl Sýkora, podle něhož první problémy přišly už před páteční půlnocí, pokračující liják situaci jen zhoršoval.

Příkosický potok, který protéká hned vedle, se v sobotu po poledni ještě držel v korytě. Podobné problémy řeší v Mirošově opakovaně.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Zaplavená část Mirošova

„Za těch sedmnáct let, co jsem ve funkci, to bylo snad sedmkrát nebo osmkrát, teď je to ale rozsahem asi největší,“ upozornil starosta. Inkriminované pole bylo podle něj zřejmě čerstvě oseté.

Nad částí Čech vydatně pršelo, u Rokycan spadlo 129 milimetrů

Domácí

„Budeme muset zintenzivnit jednání s Příkosickou zemědělskou, která tyto plochy obhospodařuje. Kdyby tam byl travní porost, tak k takovýmto problémům nedojde,“ poznamenal Sýkora.

V Plzeňském kraji zasahovali hasiči kvůli povodním už v desítkách případů, především na Plzeňsku a Rokycansku.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Z břehů se vylil rokycanský Rakovský potok.

„Zatím to ale nebylo nic závažného,“ sdělil operační důstojník Martin Roháč. Vzhledem k vyhlášení třetího stupně na Klabavě začali i se stavbou protipovodňových hrází.

„Třeba v Rokycanech jde ale o bodovou, nikoliv liniovou ochranu,“ upřesnil Roháč.

Reklama

Výběr článků

Načítám