Hlavní obsah

Nad částí Čech vydatně pršelo, u Rokycan spadlo 129 milimetrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nad Prahou a částmi jižních, západních a středních Čech v pátek večer řádily bouřky, které doprovázely silné deště. Voda zatopila například výhybku tramvají ve Střešovicích. Problémy měli i řidiči na D1 za Prahou. Meteorologové varovali před situací na Příbramsku, Rokycansku a Plzeňsku.

Zatopené náměstí v MilevskuVideo: Aktu.cz

 
Článek

V Hrádku u Rokycan spadlo podle meteorologů za tři hodiny 128,8 milimetru srážek, z toho 90 milimetrů za poslední hodinu. V oblasti v noci stále pršelo.

V okolí Plzně a pásu táhnoucím se přes Prahu a část Středočeského kraje napršelo za 24 hodin 20 až 50 mm srážek. Ve Zbirohu dokonce 85 milimetrů, uvedli v sobotu meteorologové.

Zvedaly se i hladiny přítoků Berounky, Malše, Lužnice nebo přítoky Sázavy.

Vydatně by mělo pršet i v sobotu, místy může spadnout až 50 milimetrů.

Foto: ČHMÚ

Množství srážek spadlých v Česku za posledních 24 hodin

„Další potenciálně nebezpečná situace se rýsuje na Příbramsku, Rokycansku a Plzeňsku. Intenzivní bouřky jsou takřka bez pohybu. Očekávejte lokálně intenzivní srážky a nárazy větru,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) po deváté hodině večer.

Už večer varoval před situací, která vznikla v jižních Čechách. „Bouřky se zformovaly na linii konvergence (sbíhavosti proudění). Tím pádem mohou přecházet přes daná místa ‚v řadě‘ a způsobovat lokální přívalové srážky,“ popsali meteorologové.

Přívalový déšť zatopil například náměstí v jihočeském Milevsku. Místy bylo vody smíchané s bahnem až půl metru. Pronikla až do radnice.

Foto: Aktu.cz

Zatopené náměstí v Milevsku

Výstraha byla vydána i pro jižní a západní část Středočeského kraje a Prahu.

V hlavním městě voda zatopila několik míst. „V souvislosti s vydatným deštěm jsme zasahovali u zatím 14 případů. Jednalo se čerpání vody ze zatopených prostor a lagun na komunikaci,“ uvedli pražští hasiči na Twitteru.

Spadl například i strom přes silnici v Českobrodské ulici. Poblíž střešovické vozovny měly problém tramvaje kvůli zatopené výhybce. V ulici Ke Kříži v Uhříněvsi byl zase po bouřce zatopen podjezd.

Zatopená část D1 u PrůhonicVideo: Jakub Štěpánek, Novinky/ČHMÚ

Právě východní částí Prahy se prohnaly nejsilnější deště. Voda dělala problémy například řidičům na D1 v okolí Průhonic. Nestíhala z komunikace odtékat. Na 5. kilometru dálnice hasiči museli čistit odtokové kanály, protože se tam vytvořila laguna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám