Hlavní obsah

Rozdělené Česko si povídalo. A zjistilo, že si umí naslouchat

Na dvě stovky dvojic se během uplynulého víkendu sešly v rámci projektu Česko si povídá. Smyslem akce, jíž jsou Novinky mediálním partnerem, bylo dostat k jednomu stolu lidi s opačnými názory na palčivá témata a zjistit, zda si ještě při osobním setkání dokážou naslouchat. Prvotní ohlasy účastníků vyvracejí domněnku, že spolu v dnešní době lidé s opačnými názory už neumějí slušně debatovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

První setkání se uskutečnila o víkendu 18. a 19. června. Z přihlášených více než třech tisíc účastníků nakonec k diskusi usedlo 210 dvojic.

Nedošlo sice k zasypání nějakého příkopu, ale došlo k obohacujícímu setkání, které by jinak nenastalo
účastník projektu Česko si povídá

Čeští pořadatelé se inspirovali v Německu, kde podobná akce sklidila úspěch. Stejně jako v Německu i u nás mezi přihlášenými jednoznačně dominovali muži. I průměrný věk u nás přihlášených lidí – 44 let – odpovídá německé předloze.

Pořadatelé akce nicméně ocenili, že o diskusi s názorovým souputníkem měli zájem lidé všech věkových kategorií, nejstarší přihlášené účastnici bylo 88 let.

Dvě stovky setkání

Lidé, kteří prošli registrací a vyplnili úvodní dotazník s desítkou otázek na důležitá společenská a politická témata, dostali pomocí algoritmu názorového oponenta.

„Po očištění přihlášených zájemců o trolly a vtipálky nám zbylo 3139 seriózních kandidátů a kandidátek. Z nich se pomocí algoritmu podařilo sestavit 1470 diskusních dvojic. V tuto chvíli naše role coby organizátora skončila a další kroky již byly na každém jednotlivci: potvrdit zájem o diskusního partnera, jehož mu systém vybral, a domluvit se spolu na přesném čase a místě setkání.“

Do konce však nakonec svůj zájem diskutovat dotáhla jen menšina přihlášených. „Ukázalo se, že spousta účastníků nebyla s výběrem partnera spokojena, neměli na diskusní setkání čas nebo zkrátka ztratili odvahu potkat se s někým cizím a povídat si,“ uvedli pořadatelé akce.

Česko si povídá
Projekt iniciativy HateFree patřící pod státní Agenturu pro sociální začleňování se inspiroval v zahraničí. Pomocí formuláře s deseti otázkami, které se týkají klíčových společenských a politických témat, se lidé mohli přihlásit k osobní diskusi s partnerem, který zastává opačný světonázor. S ním pak při setkání tváří v tvář své odlišné postoje prodiskutovali. Projekt měl veřejné diskusi vrátit kultivovanost a vzájemnou schopnost lidí naslouchat si a respektovat i opačný názor. Novinky byly mediálním partnerem prvního ročníku akce.

„O diskusi nemám zájem. Vybrali jste mi 47letého kluka, ale já jsem si představovala, že dostanu nějakou paní mého věku,“ zdůvodnila například 69letá seniorka, proč setkání tváří v tvář nakonec odmítla.

Opačnou výtku měl naopak 72letý muž, který dostal o rok staršího partnera. „Samozřejmě akceptuji mého diskusního partnera, ale měl jsem za to, že by v dnešní rozjitřené generační době bylo podstatně výhodnější vybrat mi partnera z mladší kategorie do 45 let. Já sám mám výborné zkušenosti s mladou generací, která – když chce diskutovat – nakonec přizná zkušenosti z prožitého života seniora a závěrem sdělí, že se jim to líbilo a něco jim to dalo,“ napsal pořadatelům.

Výsledky a ohlasy na jednotlivé debaty budou zveřejněny poté, co všichni diskutující vyplní hodnotící dotazníky. První z nich, které zatím organizátoři získali, jsou ale veskrze pozitivní. „Nedošlo sice k zasypání nějakého příkopu, ale došlo k obohacujícímu setkání, které by jinak nenastalo,“ zhodnotil jeden z účastníků.

Otázky z úvodního dotazníku
Kdyby se dnes opakovalo referendum, hlasovali byste pro vstup ČR do EU?
Ano 72 %Ne 28 %
Měli by lidé s vyššími příjmy platit vyšší daně?
Ano 59 %Ne 41 %
Mají­ se děti s postižením učit ve stejné třídě s ostatními dětmi?
Ano 50 %Ne 50 %
Mělo by být očkování proti covidu-19 povinné?
Ano 29 %Ne 71 %
Měli bychom se místo Západu orientovat spíš na budování silné středoevropské identity (V4)?
Ano 38 %Ne 62 %
Myslí­te si, že Romové jsou zvýhodňováni v českém systému sociálních dávek?
Ano 56 %Ne 44 %
Byli byste ochotni věnovat pár procent svých příjmů na opatření­ proti klimatické krizi?
Ano 58 %Ne 42 %
Mají děti z chudých a z bohatých rodin stejné šance na vzdělání a pracovní uplatnění?
Ano 29 %Ne 71 %
Měly by se v Česku zakázat mešity?
Ano 40 %Ne 60 %

Reklama

Výběr článků

Načítám