Hlavní obsah

Rouškovné prošlo Sněmovnou v prvním čtení

Novinky, ČTK, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mimořádný příspěvek důchodcům ve výši 5000 korun projednali v úterý poslanci v prvním čtení. Zrychlené schvalování zablokovala opozice. Vládní návrh zákona nyní zamíří k projednání do příslušných výborů.

Záznam: Jednání Poslanecké sněmovnyVideo: psp.cz

 
Článek

Tzv. rouškovné, jak se dávce přezdívá, mají důchodci obdržet v prosinci. Opozice tento záměr vlády kritizuje jako populismus a snahu zalíbit se důchodcům před krajskými volbami.

Vláda navrhla poslancům schválit návrh zákona zrychleně už v prvním čtení během jediného dne, to ale ODS a TOP 09 vetovaly. Využily možnosti, kterou libovolné dva kluby v dolní komoře mají.

Rouškovné měly dostat spíš chudé domácnosti s dětmi, vyplývá ze studie

Ekonomika

Celkem by mělo vládní opatření vyjít státní kasu přibližně na 15 miliard korun. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) k mimořádnému příspěvku k důchodu řekla, že na něm našla vládnoucí koalice shodu. Zároveň v úterní rozpravě odmítla kritiku, že by se jednalo o populistický krok.

Předloha nyní zamíří k posouzení do výborů a poslanci k ní budou moci předkládat pozměňovací návrhy.

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové si podobná opatření jako rouškovné nemůže stát v současné chvíli dovolit. Finanční prostředky by podle ní měly směřovat spíš na kvalitní zdravotní a sociální péči, na kterou kvůli podobným krokům nemusí zbýt dostatek peněz.

Trochu jinak to vidí lidovci, kteří navrhli, že by se vyplatilo 5000 korun jen seniorům a seniorkám s podprůměrným důchodem, tedy s částkou do 14 427 korun. Předloží to jako pozměňující návrh.

Senioři s penzí nad 14 500 rouškovné nedostanou, navrhují lidovci

Domácí

Vládní úplatek?

Zástupci SPD a KSČM už avizovali, že podpoří současný návrh vlády, i když by se spíše klonili ke zvýšení valorizace důchodců tak, aby příjmy penzistů rostly průběžně.

I zástupci těchto stran - stejně jako další zástupci opozice - ovšem na úterních tiskových konferencích uvedli, že příspěvek považují za úplatek voličům před nadcházejícími volbami.

Vláda odklepla 5000 korun pro důchodce

Domácí

Na základě vládní předlohy by důchodci o příspěvek nemuseli sociální správu žádat. Nárok by měli mít všichni ti, kteří budou penzi v listopadu pobírat. Dávku 5000 korun by měli dostat tak jako důchod, tedy na účet nebo složenkou.

Příspěvek by nepodléhal případné exekuci a nezahrnoval by se do příjmů. Neměl by tak ohrozit pobírání dávek na bydlení či jiných sociálních podpor.

Rouškovné podporuje 60 procent lidí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám