Hlavní obsah

Restaurace budou od zítřka zavírat ve 20 hodin. U stolu jen čtyři lidé

• Aktualizováno
Novinky, jas

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ve čtvrtek v rámci mimořádných opatření oznámil, že restaurace a ostatní stravovací zařízení budou muset zavírat již ve 20 hodin. Opatření platí od pátku 9. října.

Restaurace a hospody budou od zítra zavírat ve 20 hodin. U stolu jen čtyři lidiVideo: ČTK

 
Článek

U stolu budou moci sedět pouze čtyři osoby, zatímco nyní je to šest osob.

Ve food courtech v obchodních centrech, kde jsou kumulovány restaurace, budou moci sedět u stolu pouze dvě osoby. Nebude v nich navíc fungovat bezdrátové připojení wi-fi, aby nedocházelo ke shromažďování osob.

Restaurace jsou bez tržeb, kuchaři odcházejí

Ekonomika

Podle Asociace hotelů a restaurací jsou restrikce pochopitelné, musí být ale vyváženy kompenzacemi. Nařízené zavření ve 22:00 většinu podniků zásadně nepostihlo, ovšem zavření ve 20:00 už to bude jiné. Šéf asociace Václav Stárek řekl, že je možné, že některé se uzavřou zcela.

„Polední provoz je v současné době velmi slabý. Mnoho lidí pracuje z domova. Dá se očekávat, že návštěvnost přes obědy ještě klesne, protože se lidé budou bát. Opatření respektujeme, stát má právo udělat taková rozhodnutí. Tím více se ale nyní zdůrazňuje nutnost kompenzací pro gastronomii," uvedl dále Stárek.

Prymula: Situace je alarmující

„Situace, která nastala v těchto dnech, je alarmující,” připustil Prymula s tím, že narůstá počet těžkých případů.

Ministr zdůraznil, že opatření byla zvolena tak, aby co nejméně postihovala ekonomiku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám