Hlavní obsah

Reprodukční číslo stoupá k hodnotě 1

Právo, Novinky, jas, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reprodukční číslo, které udává, kolik dalších osob v průměru infikuje jeden nakažený, stouplo na hodnotu 0,96. Index rizika pro Českou republiku přesto ve čtvrtek zůstal na průměrné hodnotě 57, což odpovídá třetímu stupni protiepidemického systému (PES).

Článek

Ve středu přibylo 4931 potvrzených případů nákazy, což je pokles oproti úterním 5858.

Pokud by došlo ke zvýšení reprodukčního čísla na hodnotu 1, zvýšil by se index rizika o pět bodů. Z hodnoty 57, která odpovídá 3. stupni, by se tak při zachování hodnot dalších kritérií zvýšil na hodnotu 62, která odpovídá čtvrtému stupni.

Současný nárůst reprodukčního čísla může souviset se zvýšením poměru nakažených mezi testovanými. V úterý se pozitivita potvrdila u více než 26 procent testů. Podle kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) pro hodnocení nákazy lze za hranici, kdy je šíření nákazy ještě pod kontrolou, považovat pět procent pozitivních výsledků z celkového počtu testů.

Index rizika je v jednotlivých krajích odlišný. Zatímco v Praze se z hodnoty 50 vrátil na 47 bodů, v dalších krajích došlo k jeho vzestupu, případně zůstal beze změny.

Nejhorší situace je z pohledu protiepidemického systému (PES) v Karlovarském kraji, kde index rizika vzrostl na 77, což odpovídá nejtvrdšímu stupni 5.

Na Vysočině zůstává na mezní hodnotě 75 a v Královéhradeckém kraji vzrostl na 72. K vzestupu došlo ještě na jihu Moravy, kde je index momentálně na hodnotě 67.

Index je určujícím kritériem pro stanovení konkrétního stupně protiepidemických opatření. Momentálně je ČR na stupni 4, a pokud by index rizika vydržel sedm dní na hodnotě odpovídající třetímu stupni, mohla by vláda rozhodnout o přepnutí do stupně 3, což by znamenalo další rozvolnění opatření, zejména opětovné otevření veškerých obchodů a služeb.

Otevře vláda obchody už v pondělí? Rozhodne v neděli

Koronavirus

Vláda plánuje při pozitivním vývoji situace rozhodnout o případném rozvolnění operativně na mimořádném jednání v neděli. Někteří ministři mluví o tom, že se situace uvolní, další, že to není jisté.

Čtvrteční zveřejnění dat o počtech nově potvrzených případů provázely technické problémy, na webu ministerstva se objevilo oproti zvyklostem až ráno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám