Hlavní obsah

Rekordní schodek rozpočtu míří do finále. Změny prosadí zřejmě jen komunisté

– Praha
Novinky, Klára Beranová

Rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny v pátek jednal o navýšení schodku rozpočtu na rekordních 500 miliard korun. Ten by poslanci měli projednat v závěrečném čtení příští týden ve středu. Z několika desítek pozměňovacích návrhů z řad vládních i opozičních poslanců podpořil výbor pouze ty komunistické, jež navrhují přesuny za 2,3 miliardy korun. Ostatní návrhy neuspěly.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Článek

Zákonodárci navrhli úpravy celkově za 165 miliard korun. Sněmovní rozpočtový výbor v čele s komunistkou Miloslavou Vostrou ale nakonec odmítl téměř všechny. Souhlasil pouze s návrhy komunistů, kteří menšinovou vládu ANO a ČSSD tolerují. Podle ministerstva financí tyto úpravy odpovídají záměrům vlády.

Poslanci navrhují v rozpočtu přesuny za 165 miliard korun

Domácí

Komunisté navrhli přesuny celkem za 2,3 miliardy korun. Z rozpočtové rezervy například chtějí dát 1,75 miliardy korun na odměny zdravotníků v nemocnicích a v sociálních službách. Navrhují ale i 200 milionů na odměny zaměstnanců zejména dětských domovů a 50 milionů korun na odměny sociálních pracovníků v obcích.

Opozice: Musíte šetřit 

Opoziční poslanci pak na výboru zkritizovali vládu za to, že nehledá žádné úspory. „Zdá se vám deficit 500 miliard málo astronomický a málo naléhavý? Že nechcete, aby se některé provozní výdaje škrtaly už teď,“ vmetl ministryni financí Aleně Schillerové (za ANO) šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Ve stejném duchu vystoupili i poslanci ODS a Pirátské strany. „Považujeme za šílené, když se má schválit takový rozpočet, že není snaha najít úspory,“ kritizoval i člen výboru Jan Skopeček (ODS).

ON-LINE: Kalousek vyplísnil Babišovu vládu: Utrácíte, jako by žádná krize nebyla

Domácí

„Nešetřit vůbec nikde v rozpočtu není rozumné,“ přidal se i Pirát Mikuláš Ferjenčík. Navrhl proto tři varianty, které by ze schodku ubraly 11, 16 nebo 25 miliard korun. Ani jedna ale neprošla.

Schillerová: Škrty budou v roce 2021

Šéfka resortu financí na kritiku reagovala s tím, že škrtat bude v rozpočtu na příští rok. Ten musí vláda předložit Poslanecké sněmovně do konce října 2020.

Poslanci navrhují v rozpočtu přesuny za 165 miliard korun

Domácí

„To je pořád dokola to samé, tak si to zase zopakujeme. Provozní úspory udělám v rozpočtu 2021 a udělám je velmi tvrdě. Půjdu příkladem,“ reagovala na kritiku Schillerová. V období koronavirové krize ale škrtat nehodlá.

Půlbilionový schodek rozpočtu by měla Sněmovna projednat ve středu. Vláda ho navrhla v souvislosti s epidemií koronaviru, kdy podle Schillerové státu klesají příjmy a narůstají výdaje.

Výběr článků

Načítám