Hlavní obsah

Poslanci navrhují v rozpočtu přesuny za 165 miliard korun

Poslanci v úterý na mimořádném jednání k rozpočtu ve druhém čtení předložili téměř čtyři desítky pozměňovacích návrhů. Navrhli přesuny za více než 165 miliard především do školství, zdravotnictví nebo sociálních služeb, ale i zásadní snížení plánovaného půlbilionového schodku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanci na úterním jednání Sněmovny

Článek

Nad všemi pozměňovacími návrhy se ještě v pátek sejde rozpočtový výbor, aby k nim vydal svá doporučení. Ten už dříve podpořil návrh premiéra Andreje Babiše (ANO), který snižuje vládní rozpočtovou rezervu o 100 miliard korun a peníze přesouvá přímo do vybraných kapitol.

„Prostředky ve výši 100,5 miliardy korun jsou navrženy přímo na konkrétní účely pro rozpočtové kapitoly, čímž se zajistí pokračování opatření přijatých vládou a parlamentem v boji proti pandemii koronaviru a podpoří se zejména investice," popsala Babišův návrh ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Rekordní schodek 500 miliard protlačila koalice do druhého čtení

Domácí

Vláda už kvůli ekonomickým dopadům epidemie koronaviru musela schodek zvyšovat. Původně měl být 40 miliard, posléze ho Sněmovna zvýšila na 200 miliard a poté na 300 miliard. Nejvyšší deficit v historii samostatného Česka měl dosud rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářské krize, a to přes 192 miliard korun.

Celkové příjmy rozpočtu mají nově být 1364,8 miliardy korun a celkové výdaje 1864,8 miliardy korun. Proti původně schválenému rozpočtu se příjmy snižují o 213,3 miliardy korun a výdaje se zvyšují o 247 miliard korun.

Snížení schodku a přesun miliard

Někteří poslanci navrhli pouze snížení výdajů. Například Mikuláš Ferjenčík (Piráti) chce snížit vládní rozpočtovou rezervu a tím i výdaje rozpočtu variantně o 11, 16 nebo 25 miliard. Poslanec SPD Jan Hrnčíř navrhuje snížení výdajů mimo jiné o 20 miliard korun tím, že se sníží odvody do EU.

Babiš trvá na obřím schodku, nevyloučil ani předčasné volby

Domácí

Předseda klubu lidovců Jan Bartošek navrhuje připojit k novele státního rozpočtu i novelu zákona o státní sociální podpoře. V ní navrhuje vyplatit jednorázový mimořádný příspěvek na dítě 5000 korun. Celkem by si to podle něj vyžádalo 11 miliard korun z rozpočtu.

Především opoziční poslanci kritizovali výši schodku a hrozící zadlužení. Předseda SPD Tomio Okamura označil zadlužení za astronomické, stejně tak Jan Skopeček (ODS).

Rozpaky nad schodkem vyjádřil i poslanec vládní ČSSD a bývalý předseda sněmovního rozpočtového výboru Václav Votava.

„Zvedat ruku pro obrovský deficit 500 miliard korun nebudu opravdu snadno, nebude to s lehkým srdcem,” řekl. „Navrhovaný schodek rozpočtu pokládám za správný pro tuto situaci,” řekla naopak jeho stranická kolegyně a bývalá ministryně školství Kateřina Valachová. Naopak Skopeček varoval, že schodek povede k enormnímu růstu zadlužení. „Prodlužením se z krize nedostaneme,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám