Hlavní obsah

Řehka chce armádu i pro vesmírné války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Českou armádu povede od pátku čtyři roky nový náčelník generálního štábu Karel Řehka (47). Ve čtvrtek na pražském Vítkově převzal funkci a bojový prapor od svého předchůdce, armádního generála Aleše Opaty, který odchází do zálohy.

Foto: Petr Horník, Právo

Náčelník generálního štábu Karel Řehka

Článek

Podle generálmajora Řehky je potřeba se připravovat na válku, která se ještě před pár lety zdála v Evropě nepředstavitelná. „Jsem hluboce přesvědčen, že armáda je od toho, aby bojovala, a pokud nebojuje, má se na boj připravovat. To je hlavní role armády a jediná role, ve které je armáda nezastupitelná,“ řekl.

Bleskové nasazení

Řehka, který do čela armády přichází z vedení kybernetického úřadu NÚKIB, řekl, že jeho hlavním úkolem je modernizovat a vycvičit armádu na současnou podobu války, která se neodehrává pouze na zemi, na vodě a ve vzduchu. „Ale také v kybernetické doméně, v informačním prostředí, elektromagnetickém spektru a ve vesmíru,“ poznamenal Řehka.

Foto: Petr Horník, Právo

Nový náčelník generálního štábu Karel Řehka přebírá z rukou ministryně obrany Jany Černochové prapor. Vpravo bývalý náčelník Aleš Opata

Už v současnosti má např. Vojenské zpravodajství vlastní satelitní centrum, které zpracovává data z cizích satelitů a připravuje se i na vyslání vlastní průzkumné vojenské družice.

Řehka nastoupí jako dvouhvězdičkový generál

Domácí

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) věří, že Řehka jako „zkušený velitel a bojovník dokáže vybudovat armádu pro 21. století“. Podle ní „nikdo dnes nepochybuje, že po barbarském útoku Ruska na Ukrajinu potřebujeme silnou armádu“.

Řehka jako voják vyrostl u speciálních sil v Prostějově, kterým i velel. Absolvoval několik misí na Balkáně a v Afghánistánu. Byl ve velení alianční divize v Polsku. Prošel několika zahraničními kurzy včetně prestižního Rangers v USA.
Řehkův nástup do čela armády byl překvapivý, protože už dva roky vedl civilní úřad a byl pouze brigádní generál s jednou hvězdou. Prezident Miloš Zeman ho ale těsně po jmenování minulý týden povýšil na generálmajora, tedy dvouhvězdičkového generála.

Podle Řehky je nutné hlavně přezbrojit těžkou brigádu a co nejrychleji nakoupit bojová vozidla pěchoty, BVP i tanky, děla, stíhačky a dopravní letouny. Kvůli „otřesné válce v Evropě“ se podle něj bude muset změnit i výcvik jednotek.

„Budeme se muset více zaměřit na okamžitou bojeschopnost armády a připravenost k nasazení v kratších časových lhůtách, než jsme byli doposud zvyklí. Zvýší se nároky na připravenost každého vojáka, strategickou flexibilitu armády jako celku,“ poznamenal Řehka.

Černochová, která se ve čtvrtek vrátila ze summitu NATO v Madridu, připomněla, že kvůli válce v Rusku se Aliance dohodla zvýšit počet vojáků v jednotkách tzv. rychlé reakce ze současných 40 tisíc na víc než 300 tisíc vojáků. Každá členská armáda udržuje část svých jednotek v pohotovosti, aby mohly vyrazit kamkoli po světě. První průzkumné jednotky na to mají pět dnů, další musí vyrazit do 30 dnů. Česká armáda má povinnost udržovat v pohotovosti přes tisíc vojáků. A toto číslo by se mělo výrazně zvýšit.

K výměně ve čtvrtek došlo v čele Vojenské policie. Novým náčelníkem se stal plukovník Otakar Foltýn. Ten vystřídal brigádního generála Miroslava Murčeka.

Černochová: ČR jedná o zapojení do výcviku ukrajinských sil

Domácí

Černochová oznámila, že se vedou jednání o zapojení české armády do výcviku ukrajinských vojáků v ČR. „Měly by to být různé typy výcviku. V tuto chvíli se s ukrajinskou stranou domlouváme na podmínkách,“ řekla Černochová s tím, že o to požádala ukrajinská armáda a že by se její vojáci měli cvičit i v jiných státech NATO.

Reklama

Výběr článků

Načítám