Hlavní obsah

Řehka nastoupí jako dvouhvězdičkový generál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nastupující náčelník generálního štábu Karel Řehka (47) nepřijde 1. července do úřadu v hodnosti brigádního generála. Prezident Miloš Zeman ho včera povýšil na generálmajora.

Foto: ČTK

Miloš Zeman včera povýšil Karla Řehku na generálmajora.

Článek

Řehka se vrátil do armády z čela kybernetického úřadu NÚKIB jako jednohvězdičkový generál, což v armádě i např. ve sněmovním výboru pro obranu vyvolalo rozpaky. Vláda proto minulý týden navrhla prezidentovi povýšení, aby do vedení armády přišel už jako generál dvouhvězdičkový. Řehka vystřídá Aleše Opatu.

Náčelníkem generálního štábu bude od července Řehka, jmenoval ho prezident

Domácí

Na potřebnost povýšení poukázal včera i Zeman, podle něhož kritikům při Řehkově jmenování do čela generálního štábu vadilo, že „jednohvězdičkový generál bude velet tří- a čtyřhvězdičkovým generálům“.

Vláda včera schválila ústavní novelu, která by měla zjednodušit vysílání vojáků do zahraničí.

Podle nynější úpravy může armádu vyslat jen parlament. Vláda může za určitých podmínek vyslat vojáky do zahraničí maximálně na 60 dnů. Jedná se o plnění závazků z mezinárodních smluv o společné obraně proti napadení, při účasti na mírových operacích nebo při záchranných pracích po živelních pohromách nebo haváriích.

Dobrovolníci z Javoriva: Tohle není válka jako v Sýrii

Válka na Ukrajině

Ministerstvo obrany nově chce, aby vláda mohla vyslat vojáky např. na záchranu českých občanů nebo kvůli migraci, a proto do Ústavy navrhla další důvod k vyslání.

Pokud s novelou bude souhlasit 120 poslanců a tři pětiny přítomných senátorů, tak v Ústavě přibude i možnost vojáky poslat v případě ochrany života a zdraví, ohrožení majetkových hodnot nebo bezpečnosti České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám