Hlavní obsah

Rakušan: Blížíme se k hraně. Ve hře jsou humanitární zařízení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kapacity vyčleněné pro uprchlíky v Česku se blíží k hraně. Novinkám to řekl ve čtvrtek šéf resortu vnitra Vít Rakušan (STAN). Ve hře jsou proto humanitární zařízení. Chystá proto nyní na vládu návrh, jak by takové zařízení mohlo vypadat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda STAN Vít Rakušan

Článek

„Blížíme se hraně, kdy jsme lidem schopni dát komfort, tedy kdy jsme schopni to zvládnout bez humanitárních zařízení,“ řekl Novinkám Rakušan.

Spolu s ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem (Piráti) připravuje návrh, jak by případné humanitární zařízení mohlo vypadat. „Musela by se vytipovat vhodná plocha. A nemuselo by se jednat o stany, ale například o smontovatelné buňky,“ doplnil.

Není to na dny ani na týden. Češi stahují nabídky ubytování pro Ukrajince

Domácí

Do České republiky přišlo podle posledních dat téměř 200 tisíc lidí. Někteří z nich však míří za svými rodinami, které v zemi už žijí.

„Jsme schopni zvládnout v nějakém standardu ubytování pro 250 tisíc uprchlíků. Můžeme také do budoucna vytvářet další pobídky pro lidi ubytovávající uprchlíky v soukromí,“ sdělil Novinkám Rakušan. Jedná se ale podle něj o navýšení v řádu tisíců.

Přerozdělování do jiných krajů

Některé regiony mají již kapacity téměř plné, nejvíce Ukrajinců míří do Prahy, Středočeského a Jihomoravského kraje. Jiné kraje ale zatím volná ubytování pro uprchlíky mají.

Řeší se proto nyní přerozdělování migrantů do různých regionů. „Musíme se bavit o tom, že budou ubytováni v krajích, kde si to nebudou na první dobrou přát,“ uvedl ministr.

Ukrajinské matky s dětmi našly azyl v Karlových Varech

Válka na Ukrajině

Konkrétně ve Středočeském kraji zbylo ze sedmi tisíc míst jen necelých tři sta volných. Zahrnuty v těchto kapacitách jsou přitom i vytipované hotely. V Praze musel být zase přerušen na 24 hodin provoz asistenčního centra. To od začátku války odbavilo přes 21 tisíc Ukrajinců.

Celkem z Ukrajiny zatím uteklo přes 2,3 milionu lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám