Hlavní obsah

Radši jednu změnu za 10 dní než pořád něco měnit, říká šéf asociace ředitelů ZŠ

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Asociace ředitelů ZŠ Michal Černý, který vede Masarykovu ZŠ v pražských Klánovicích, popsal Právu okolnosti nástupu nejmenších dětí do škol a úskalí brzkého návratu ostatních ročníků.

Foto: Právo

Šéf Asociace ředitelů základních škol Michal Černý.

Článek

Jak proběhl návrat prvních a druhých tříd do škol?

Nevím, že by nastal problém.

Organizovali jste příchody dětí, aby se třídy u vchodu nepotkávaly?

Ve většině škol to tak bylo. U nás jsme zvolili trochu jinou strategii, děti jsme poslali do tříd v bundách kvůli nutnému větrání. Vlastně se v šatnách jen rychle přezuly. Vždycky když se ve třídách otevřela okna, tak si oblékly bundy.

Narazil jste na protesty proti nástupu dětí do školy? 

Předem se mi několik lidí ozvalo a řešili to se mnou, a to i z jiných škol. Ale v den nástupu už nebyl žádný problém. Ti, co děti do školy neposlali, to udělali po dohodě.

Návrat školáků: děti se těšily, učitelé si oddychli

Domácí

Co se jim nelíbilo? Že děti mohou přenést domů nákazu nebo že musí nosit roušky?

Obojí. Ale nakonec u nás nenastoupily jen děti, kde byly obavy o zdraví. Většinou mají v domácnosti někoho z rizikové skupiny. Dal jsem učitelům instrukce, že se mají s rodiči domluvit. Nenastoupilo jedno až tři děti na třídu.

V jakém režimu jsou tyto děti?

Rodiče museli akceptovat, že je to podobně, jako když je dítě dlouhodobě nemocné. Takže jim budeme posílat úkoly, práci a poskytovat konzultace. Jakmile totiž máme většinu dětí z ročníku ve škole, tak jim nemůžeme dávat plný servis distanční výuky jako teď, učitelé musí učit ve třídách.

Jestliže v pátek vláda rozhodne, že v pondělí nastoupí většina dětí do škol s výjimkou šestých, sedmých, osmých ročníků, které se mají ob týden střídat, jak to bude vypadat?

To by bylo velice obtížné, doufám, že to tak nebude. Pondělí by byl šibeniční termín. Radši udělejme jednu změnu jednou za deset dní než pořád průběžně něco měnit.

Například jsme teď vymysleli systém ohledně družiny, jídelny, šaten. Využíváme vychovatelky z dalších oddělení pro první a druhé třídy, aby se děti nemíchaly. Tyto věci by se ale musely nastavit zásadně jinak a potřebovali bychom čas na přípravu. Jednal jsem s ministerstvem školství a to je podobného názoru. Věřím, že k tomu nedojde.

Příští týden se vrátí do škol deváťáci i maturanti

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám