Hlavní obsah

Příští týden se vrátí do škol deváťáci i maturanti

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakmile se epidemiologická situace posune do čtvrtého stupně pohotovosti systému PES, což má být od pondělí 23. listopadu, vrátí se do škol všechny ročníky prvního stupně základních škol i závěrečné ročníky ZŠ a středních škol. Obnoví se i praktická výuka na středních školách. Takové rozvolnění určuje PES, podle informací Novinek půjde část žáků a studentů do školy ve středu, další pak v týdnu od 30. listopadu.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Studenti gymnázia v České ulici v Českých Budějovicích.

Článek

Všichni ale budou muset mít při výuce i ve společných prostorách roušky.

Výjimky tento týden v pondělí představil ministr školství Robert Plaga (za ANO), který tak potvrdil svá slova z rozhovoru pro sobotní Právo.

„Uzavření škol přispělo k tomu, že se zdá, že se podařilo exponenciální růst zastavit,“ řekl.

Pokud se děti vrátí do školy, rodiče přijdou o nárok na ošetřovné

Finance

Od středy už jsou na základních školách žáci prvních a druhých ročníků a třídy malotřídních škol, kam chodí prvňáci a druháci. Od pondělí to podle PES má být celý 1. stupeň. Navíc bude moci na střídačku ob týden chodit do školy polovina tříd 2. stupně.

Za stejných podmínek budou mít přístup do škol i mladší žáci víceletých gymnázií. Bez omezení se pak obnoví docházka deváťákům, maturantům a závěrečným ročníkům středních a vyšších odborných škol. Obnovuje se i praktická výuka, ale jen ve skupinách do dvaceti.

Zavřené školy vadí Čechům nejvíc. Většina chce rozvolnění ještě před Vánoci

Domácí

Bude umožněna i praktická a laboratorní výuka na VŠ pro poslední ročníky a individuální konzultace. Ty už mohou využívat i ostatní stupně vzdělávání.

Při čtvrtém stupni rizika budou ZUŠ, jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky a střediska volného času dál pokračovat v distanční výuce, mohou ale využít individuální konzultace a prezenční výuku „jeden na jednoho“.

Všude budou povinné roušky s výjimkou speciálních škol a mateřinek. Učitelé mohou ve výjimečných situacích použít jen průhledný štít. „A to za podmínky, že dodrží vzdálenost alespoň dva metry od žáků nebo studentů,“ stojí v nové verzi opatření ministerstva zdravotnictví.

Šéf Asociace ředitelů ZŠ Michal Černý možnosti rozvolnění uvítal, podle něj však může být problém s učiteli, kteří se bojí o své zdraví. „Byl jsem až překvapen, kolik pedagogů je pro povinné testování,“ řekl Právu.

Přehledně: Kdy půjdou žáci do škol

Domácí

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ale povinné testování učitelů neplánuje, protože je prý nad logistické síly státu pravidelně všech 170 tisíc kantorů testovat. Místo toho resort plánuje testování po reprezentativních skupinách žáků a pedagogů.

Menší potíž může být s organizací ranních družin, protože může jít o malý počet dětí, ale z různých tříd, takže se nemohou promíchávat. „Střídavá výuka není taková komplikace, abychom proti tomu vystupovali. Akorát to střídání vychází jen na šesté, sedmé, osmé třídy, takže se to týká poměrně malého počtu dětí,“ podotkl Černý.

Blatný plánuje testovat vybrané učitele a žáky

Domácí

Střídání nižších ročníků víceletých gymnázií má za zbytečné šéfka Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová. „My tam nebudeme mít dvě třetiny studentů vyššího stupně. Ta třetina mladších se tam vůbec nemusí potkávat,“ řekla Právu. Pochvalovala si, že se vrátí maturanti. „Ti už loni přišli skoro o celé pololetí,“ uvedla.

Spokojen s podmínkami rozvolnění je i šéf Unie školských asociací Jiří Zajíček. „Ale nejsme si jisti, zda budeme kapacitně a organizačně zvládat skupiny do 20 žáků při praktické výuce. Na některých školách máme velké dílny, laboratoře a třída tam chodí najednou. Můžeme ji rozdělit, ale laboratoře se nezdvojnásobí. Musíme se na to ještě podívat, co jsme schopni zvládnout,“ sdělil Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám