Hlavní obsah

Putin se chová jako Hitler, když chtěl obsadit pohraničí, tvrdí Schwarzenberg

Hrozící ruská intervence na Ukrajině připomíná události z let 1938 a zábor československého pohraniční Německem. V sobotu to v reakci na připravenost Ruska vyslat na Krym své vojáky uvedl předseda TOP09 a šéf zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Karel Schwarzenberg.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

„Když ve třicátých letech minulého století chtěl Adolf Hitler obsadit nějakou cizí zemi, vždy prohlásil, že musí chránit tamější Němce. Ať už šlo o anšlus Rakouska, obsazení našeho pohraničí, nebo útok na Polsko… Vždy bylo údajně nutné bránit německé občany,“ připomněl Schwarzenberg.

Upozornil dál, že stejný argument nyní používá ruský prezident Vladimir Putin, aby „obsadil Krym“.

„Je naprosto jasné, že nejde o ochranu ruských občanů, na které nikdo neútočí a jsou v naprostém bezpečí. Shromáždili se, demonstrovali pro Rusko a užívali si veškerých svobod,“ poznamenal Schwarzenberg na adresu etnických Rusů na Krymu, kteří neuznávají novou ukrajinskou vládu a nadále se stavějí za sesazeného proruského prezidenta Viktora Janukovyče.

Schwarzenberg také upozornil, že ruská vláda s ukrajinskou vůbec nevyjednává.

Podle něj by šéfové evropských diplomacií měli zaujmout společně tvrdý postoj vůči Rusku.

Češi si vzpomněli na srpen 1968

Schwarzenberg v sobotu v České televizi také připomněl vzdálenější paralelu s rokem 1968 a invazí vojsk SSSR a armád jeho satelitů do Československa.

Vzpomínky na rok 68 v týž den oživil i prezident Miloš Zeman, když Moskvu varoval, že případná intervence vytvoří příkop, který nepřeklene celá jedna generace. [celá zpráva]

Vojenská hrozba upomíná na „bratrskou pomoc” SSSR Československu v srpnu 1968 i místopředsedovi ODS Janu Zahradilovi. „Rusko tím překročilo pomyslnou hranici politického řešení ukrajinské krize směrem k řešení vojenskému, což je nepřijatelné,” uvedl.

Anketa

Je podle vás postup Ruska srovnatelný s Hitlerovým v roce 1938?
Ano
63,9 %
Ne
35 %
Nevím
1,1 %
Celkem hlasovalo 23400 čtenářů.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Protesty na Ukrajině trvají dva měsíce.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinci v Kyjevě v lednu připomínali Stepana Banderu

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám