Hlavní obsah

Ruský parlament vyzval Putina, aby situaci na Krymu stabilizoval

• Aktualizováno

Ruská Státní duma v sobotu vyzvala prezidenta Vladimira Putina, aby podnikl opatření ke stabilizaci situace na ukrajinském Krymu. Informovala o tom agentura Reuters. Putina již dříve o pomoc se zajištěním míru a klidu na tomto autonomním poloostrově požádal proruský krymský premiér Sergej Aksjonov.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin se svým sesazeným ukrajinským protějškem Viktorem Jynukovyčem na snímku z prosince 2013

Článek

"Výbor dumy přijal výzvu adresovanou ruskému prezidentovi, ve které ho zákonodárci žádají, aby přijal opatření ke stabilizaci situace na Krymu a aby využil veškeré možnosti k ochraně obyvatel Krymu před tyranií a násilím," prohlásil předseda dolní sněmovny Sergej Naryškin.

Naryškinova kolegyně Matvijenková z horní komory prohlásila, že Rusko by z bezpečnostních důvodů mohlo vyslat na Krym "menší kontingent vojáků". Ruská armáda by podle ní na Krymu zajistila bezpečnost černomořské flotily a ruských občanů.

Rusové obsazují armádní objekty na Krymu

Agentura RIA Novosti s odvoláním na ruskou černomořskou flotilu napsala, že ruští námořníci se s krymskými úřady dohodli na ochraně klíčových objektů na poloostrově. Aksjonov krátce předtím oznámil, že ruské námořnictvo již ostrahu zajišťuje. [celá zpráva]

Podle nejmenovaného činitele ukrajinské armády v sobotu ruští vojáci obsadili vojenské letiště na východě poloostrova a snaží se ovládnout i raketovou základnu protivzdušné obrany na západě Krymu. Moskva přitom doposud odmítala, že by na Ukrajině chtěla kvůli novému politickému vývoji po svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče vojensky zasáhnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám