Hlavní obsah

Zásah ruské armády na Krymu je na spadnutí, Moskva schválila nasazení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na Krymu, kde ruská většina obyvatel neuznává autoritu nové ukrajinské vlády, se schyluje k vojenskému zásahu ruské armády. Ruský prezident Vladimir Putin požádal parlament o povolení nasadit armádu a svolení dostal. Mezitím nová ukrajinská vláda postavila proruského premiéra na Krymu mimo zákon a upozornila, že Moskva odmítá jednat o územních zárukách.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Ruští vojáci na Krymu

Článek

Podle Putina by mohla být armáda povolána, aby situaci na Krymu „normalizovala”. Horní komora návrh schválila jednomyslně.

Rusko stále oficiálně prohlašuje, že na žádnou intervenci nemyslí, současně však na Krymu operují jeho vojáci a v Dumě padají slova o potřebě vyslání armádního kontingentu.

Foto: ČTK/AP

Ruské síly u Sevastopolu

"Výbor dumy schválil výzvu adresovanou ruskému prezidentovi, ve které ho zákonodárci žádají, aby přijal opatření ke stabilizaci situace na Krymu a aby využil veškeré možnosti k ochraně obyvatel Krymu před tyranií a násilím," citovala v sobotu ČTK předsedu dolní komory Sergeje Naryškina.

Jeho kolegyně Matvijenková z horní komory dodala, že Rusko by z bezpečnostních důvodů mohlo vyslat na Krym "menší kontingent vojáků". Ruská armáda by podle ní na Krymu zajistila bezpečnost černomořské flotily a ruských občanů.

Znepokojená Praha

Před vyhrocováním situace v sobotu varovalo české ministerstvo zahraničí. Uvedlo, že je „hluboce znepokojeno informacemi o přesunech ozbrojených sil Ruské federace”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská loď u pobřeží KrymuVideo: Reuters

Pozice proruského premiéra je podle Kyjeva nelegální

Etničtí Rusové na Krymu odmítají uznat autoritu nové ukrajinské vlády a nadále se staví za svrženého prezident Viktora Janukovyče. Na podporu Janukovyče v sobotu demonstrovalo také několik tisíc lidí v Doněcku a Charkově. Z Charkova je hlášeno několik desítek zraněných při střetech s příznivci nové ukrajinské vlády.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Proruští demonstranti obsadili administrativní budovu v CharkověVideo: Reuters

Mezitím úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov označil dekretem za nelegální nedávné jmenování proruského premiéra autonomního Krymu Sergeje Aksjonova.

Aksjonov už ve čtvrtek požádal Moskvu o finanční pomoc, v sobotu pak také o pomoc za účelem udržení bezpečnosti. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Reportéři natočili v Simferopolu konvoj ruských vojenských vozidelVideo: ATR, Reuters

Neuznání jeho jmenování ze strany Kyjeva souvisí také s pohybem ruských vojáků na Krymu mimo námořní základnu v Sevastopolu, kterou má pronajatou ruská černomořská flotila. Ruští vojáci se bez souhlasu úřadů nemohou pohybovat mimo základnu. Už přitom zabrali několik strategických objektů.

Rusko nadále tvrdí, že mu nejde o intervenci na Krymu. Současně ale už v průběhu týdne varovalo, že nekompromisně zasáhne, aby ochránilo své krajany. V pohotovosti jsou vojska středního a západního okruhu v Rusku. Rusové také posilují své stavy na sevastopolské základně. [celá zpráva]

Také Kyjev tvrdí, že nechce ozbrojenou konfrontaci, v sobotu však už uvedl své síly v oblasti do bojové pohotovosti. Jeden z vůdců dosavadní opozice a kandidát na prezidenta Vitalij Kličko vyzval k mobilizaci ukrajinské armády.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Příslušníci ruské černomořské flotily v SevastopoluVideo: Reuters

Krym v 50. letech minulého století daroval Ukrajině někdejší sovětský vůdce Nikita Chruščov. Územní celistvost Ukrajiny garantovaly světové mocnosti včetně Ruska v Budapešťském memorandu v roce 1994.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Protesty na Ukrajině trvají dva měsíce.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinci v Kyjevě v lednu připomínali Stepana Banderu

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Reklama

Související témata:

Související články

Otevřená agrese, obvinil Rusko Turčynov

Předseda ukrajinského parlamentu a úřadující prezident Oleksandr Turčynov v pátek obvinil Rusko z otevřené agrese. Zároveň podle agentury AP prohlásil, že...

Výběr článků

Načítám