Hlavní obsah

Půta vyzval úředníky, ať si neberou volno za očkování

Právo, jim, mip

Iniciativa premiéra Andreje Babiše (ANO), aby i samosprávy po vzoru vlády ocenily očkované zaměstnance dvěma dny volna, narazila na odpor.

Foto: Michael Polák, Právo

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta

Článek

Po šéfovi Asociace krajů Martinu Kubovi (ODS) se proti nápadu vymezil i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN), který dokonce vyzval státní zaměstnance, aby benefit odmítli čerpat.

STAN: Starostové a nezávislí vyrostli z regionálního hnutí

Volby

Babišův podnět odmítají i další hejtmani a starostové včetně těch z řad ANO.

„Rád bych požádal všechny zaměstnance státu, kteří se nechali očkovat na jaře, aby si volno slíbené vládou nevybírali, protože ho nakonec zaplatí ti, kteří pro stát nepracují. Pokládám postup vlády za nespravedlivý,“ vyzval včera Půta v tiskovém prohlášení.

„Osobně vidím největší problém v tom, že vláda vymyslela úlevu, která se týká pouze malé části lidí, a to v situaci, kdy za poslední dva roky dramaticky zadlužila stát. Takovéto volno by ze svých daní navíc zaplatili běžní pracující, podnikatelé a firmy,“ dodal.

Očkovaní státní zaměstnanci budou mít dva dny volna navíc

Domácí

Jeho kraj dva dny volna pro své zaměstnance nenavrhne. „U příspěvkových organizací a krajských firem bude rozhodnutí na jejich ředitelích. Jako kraj nemůžeme nikomu nařizovat, jak se má v tomto ohledu zachovat,“ dodal hejtman.

Babiš dva dny volna k očkování prosadil ve vládě minulý týden jako motivaci pro neočkované, ale vybrat si ho mohou i již naočkovaní zaměstnanci spadající do gesce Úřadu vlády.

Bonus se vztahuje na úředníky pod státní službou, policisty, hasiče či zdravotníky fakultních nemocnic.

Avšak podle jihočeského hejtmana Kuby je opatření nespravedlivé vůči soukromé sféře, navíc prý bude mít chabý motivační efekt.

Občanská demokratická strana. Vznik, vývoj a vedení

Volby

Určitě se nepřipojí například Pardubický kraj.

„V krajské radě jsme se dohodli, že to nemá valného smyslu. Kdo se chtěl nechat naočkovat, tak už se nechal. Podle nás to není ani tak motivace ke zvýšení proočkování, i vzhledem k té retrospektivě, ale je to spíš ukázka toho, že jsme dva měsíce před volbami, a toho být součástí nechceme,“ řekl Právu pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Volné dny za očkování nejsou pro všechny, řekl Babiš

Domácí

Dodal, že zdravotníci či pracovníci v sociálních službách krajských zařízení už většinou očkovaní jsou.

Podle něj by se bonus neměl týkat učitelů, ale i ti jsou do velké míry očkovaní, protože všechny tři skupiny měly v očkování přednost. Ocenil spíš očkování bez registrace.

Ani ve Zlínském kraji pod vedením Radima Holiše (ANO) speciální volno nebude.

„Rada Zlínského kraje a ředitel krajského úřadu po společném jednání rozhodli, že benefit dvou dnů volna navíc zatím krajský úřad pro své zaměstnance zavádět nebude. Zaměstnanci úřadu mají už nyní nárok na tři dny zdravotního volna, které je nad rámec pěti týdnů dovolené,“ zdůvodnil Holiš.

ANO 2011. Vznik a vývoj politické strany Andreje Babiše

Volby

Potíže v nemocnicích, varuje Vondrák

Zdrženlivý byl i hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO).

„Děláme si analýzu dopadů. Nebude to mít dopad na krajský úřad, kde už máme 70 procent proočkovaných. Tam nebude efekt velký. Zjišťujeme, jaký to bude mít dopad na nemocnice a ostatní, protože v nemocnicích mohou dva dny volna způsobit problémy s nedostatkem lidí,“ popsal Právu.

Potíže by mohly nastat i na středních školách, které kraje zřizují. „Proočkovanost těchto skupin, lékařů či učitelů, je poměrně vysoká, tak ta motivace není zas tak nutná,“ domnívá se.

Jak se zbavit nevyužitých vakcín. Přenechat jiným, další prodat, plánuje Babiš

Domácí

Silnými slovy naopak šetřil primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO). „Ještě jsme to neprobírali. Vnímám to jako impulz, jak motivovat k očkování.

Ale počet naočkovaných zaměstnanců je poměrně vysoký. Takže zatím to ponechávám bez komentáře,“ řekl Právu.

Poznamenal, že zaměstnanci olomouckého úřadu měli nárok na den volna po druhé dávce vakcíny. Zalitoval, že se návrh předem nekonzultoval se Svazem měst a obcí ČR.

Na rozpacích byli i další členové představenstva svazu. Po­dle primátorky Jihlavy Karolíny Koubové (Fórum Jihlava) by volno navíc nikoho extra nemotivovalo.

„Učitelé očkovaní jsou a brali to s povděkem jako jedinou možnost návratu do škol. Neočkovaných jsou naprosté jednotky. A když se někdo nechce očkovat, tak má pro to úplně jiné důvody a dva dny volna to nevyřeší,“ sdělila Právu.

Babiš požádá o svolání bezpečnostního výboru k budoucnosti šéfa BIS

Domácí

Její kolega ze svazu a starosta Velkého Oseku Pavel Drahovzal (Nezávislí pro Velký Osek) argumentoval tím, že nárok na dva dny volna k očkování zaměstnanci jeho úřadu už mají v rámci tzv. sick days.

Při krátkodobých zdravotních obtížích si mohou vzít jeden den volna, maximálně dva dny ročně. „Jde-li průběh po očkování bez obtíží, není důvod udělovat volno,“ napsal Právu.

Babiš se podle svých slov nechal inspirovat soukromým sektorem.

Například Škoda Auto nabídla pracovníkům jeden den volna k jednomu ze dvou termínů dávek, pokud bude očkování kompletní do konce září. Druhý den volna si pak mohou vybrat mezi 15. říjnem a 31. prosincem.

Reklama

Výběr článků

Načítám