Hlavní obsah

Prymula: Vláda požádá o prodloužení nouzového stavu

Novinky, jam

Vláda na začátku listopadu požádá Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu, který by měl skončit 3. listopadu. Na tiskové konferenci po čtvrtečním mimořádném jednání kabinetu to oznámil ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

Foto: ČTK

Ministr zdravotnictví Roman Prymula a ministra obrany Lubomír Metnar

Článek

„Bez nouzového stavu se nedostaneme z tohoto obrovského čísla, které tu teď je, na hodnoty, které by nám umožňovaly jít dále,” prohlásil Prymula.

Nouzový stav, který umožňuje kabinetu výrazně omezovat život občanů, například nařízením o omezení pohybu, platí od 5. října a skončit by měl 3. listopadu. Po třiceti dnech musí o případné prodloužení vláda požádat poslance, kteří musí udělit souhlas.

Prodloužení nouzového stavu? Opozice by chtěla dřív vědět, čím se vláda řídí

Domácí

Pro alespoň částečné rozvolnění opatření je potřeba výrazně srazit počty denních přírůstků nakažených a hospitalizovaných, zejména těch s těžkým průběhem, tak aby nedošlo v polovině listopadu k přehlcení zdravotnického systému. S tím souvisí právě potřeba snížit reprodukční číslo pod hodnotu jedna, Prymula opakovaně mluví o potřebě stlačit číslo na hodnotu 0,8.

Nouzový stav vláda vyhlásila i na jaře, kdy trval zhruba dva měsíce, než opatření zabrala a výrazně snížila šíření viru ve společnosti. Prymula ve čtvrtek naznačil, že podobný scénář může nastat i nyní, když hovořil o tom, že na potřebné hodnoty bychom se mohli dostat v prosinci.

„Nelze garantovat nic, pokud se budeme nadále stýkat,” uvedl ministr. Zároveň znovu apeloval na veřejnost, aby důsledně dodržovala opatření, jinak nebudou fungovat tak, jak mají.

Reklama

Související články

Hamáček: Vláda použila nejtěžší kalibr

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) je přesvědčen, že vláda bude muset požádat Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu i po 3. listopadu. V rozhovoru pro Právo řekl,...

Výběr článků

Načítám