Hlavní obsah

Vláda se na opatřeních shodla jednomyslně, Babiš je oznámit nepřišel

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

To, že vláda přistoupila k zavedení povinného nošení roušek později, než navrhoval bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), mělo podle jeho nástupce Romana Prymuly (za ANO) negativní efekt. I když jen malý. Zavést roušky v obchodech a školách tehdy nechtěl premiér Andrej Babiš (ANO). S opatřeními, která vyhlásila vláda ve čtvrtek, premiér souhlasil, jejich vyhlášení se ale nezúčastnil.

Efekt pozdního zavedení roušek je poměrně malýVideo: ČTK

 
Článek

„Je pravdou, že může mít negativní vliv, že se roušky zavedly později. Efekt je ale poměrně malý,“ reagoval ministr na dotazy novinářů. Podle něj vinu na zhoršující se situaci nese i řada dalších věcí. Lidé například odmítají opatření dodržovat.

Povinné nošení roušek mimo jiné ve školách či obchodech prosazoval v srpnu Vojtěch. Po schůzce s premiérem ale otočil, a tak se od něho upustilo. Opatření se pak přijímalo po několika týdnech narychlo, když čísla nakažených začala růst.

Na vládě byl soulad ve všech nynějších opatřeních, řekl Roman Prymula.Video: ČTK

Se zpřísňujícími opatřeními, která vláda vyhlásila ve čtvrtek, Babiš podle Prymuly souhlasí. „Opatření přijala vláda jednomyslně, panovala na nich shoda. Nevystoupil proti nim ani premiér,“ sdělil na tiskové konferenci po jednání vlády Prymula. Kabinet podle něj jednal pouze o technických detailech, jako byla například otevírací doba restaurací nebo výjimky pro svatby.

Opozice jednala s Babišem o opatřeních. Souhlasí, chybí jí ale plán náhrad

Domácí

„Hledali jsme opatření, která budou akceptovatelná. Žádné, které jsem navrhl, nebylo vetováno,“ upřesnil. Podle něho s ním byla za jedno i opozice, která jednala prostřednictvím videokonference s ním i s premiérem dopoledne.

Babiš na brífink nedorazil

Sám premiér na tiskovou konferenci nedorazil. Jedná se tak už o druhý poměrně zásadní brífink v řadě. Neukázal se totiž, ani když kabinet vyhlašoval nouzový stav. „To, že prezentujeme opatření s ministrem školství Robertem Plagou (za ANO), je logické. Jsou to opatření za naše resorty,“ vysvětlil.

Restaurace budou od zítřka zavírat ve 20 hodin. U stolu jen čtyři lidé

Domácí

Nepřítomnost Babiše na tiskové konferenci kritizoval předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. "Nejsilnější zprávou z tiskové konference je fakt, že vyhlašování nebyl přítomen ani premiér, ani první místopředseda (Jan Hamáček, ČSSD). Nemůžeme zvítězit, stojí-li v čele vlády zbabělci," napsal na Twitteru.

Vláda ve čtvrtek rozhodla například o uzavření posiloven a bazénů. Omezila také otevírací dobu pro restaurace. A změnila pravidla výuky na středních či vysokých školách.

Přehledně: Co všechno se zpřísní

Koronavirus

V pondělí přitom ještě ministr tvrdil, že žádná tvrdší opatření tento týden nevyhlásí. „Sliboval jsem, že začneme mírnějšími opatřeními. Za to se musím omluvit. Situace, která nastala, je natolik alarmující, že to musím změnit,“ sdělil. V České republice totiž přibylo ve středu přes pět tisíc nových případů a za čtvrtek zatím 3139 nakažených.

Reklama

Výběr článků

Načítám