Hlavní obsah

První dvě tchajwanské linky na výrobu respirátorů přistanou v Česku

Novinky, jas

Do České republiky v pátek doputují první dvě ze čtyř linek na výrobu respirátorů FFP2, které Česku věnovala tchajwanská společnost Autoland jako vstřícné gesto v souvislosti s loňskou návštěvou šéfa Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wanu (ODS). Zbývající dvě linky by měly dorazit v průběhu února. Následně budou schopny vyrábět denně až 250 tisíc respirátorů FFP2 a nanorespirátorů.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Výroba respirátorů FFP2 (ilustrační foto)

Článek

Linky převezme Evropské centrum pro vývoj a výrobu respirátorů (ECVVR), které založily společnosti InoCure a Good Mask. Právě toto centrum o dodávce informovalo.

Druhá jmenovaná firma bude linky na základě zápůjčky provozovat na základě podmínek, které dárce stanovil. Podmínkami tchajwanské strany bylo vyrábět respirátory z českých materiálů, poskytovat část produkce zdarma na veřejně prospěšné účely a zajistit obsluhu linek odborným a na Tchaj-wanu proškoleným personálem.

Česko dostane z Tchaj-wanu pět linek na výrobu roušek. Čtyři z nich získá soukromá firma

Koronavirus

„Předpokládám, že se nám tyto linky podaří spustit v řádu několika málo dní a již počátkem února budou produkovat první respirátory,“ uvedl Matěj Buzgo ze společnosti InoCure, která linky zprovozní.

Na veřejně prospěšné účely, jako jsou školy, sociální či zdravotnická centra, má jít každý měsíc minimálně pět procent produkce.

Vystrčil přicestoval na Tchaj-wan loni na konci srpna. Cestu absolvoval i přes nevoli Hradu a výhrůžky čínské ambasády.

Celkem pět linek měl původně převzít český stát, ale ten nevěděl, jak na to. Tchajwanci se proto rozhodli darovat raději čtyři linky firmám a jen jednu státu přes ministerstvo zahraničí.

Tchajwanská firma potvrdila, že Česku daruje pět linek na výrobu roušek

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám