Hlavní obsah

První bilance testování ve školách: z 1,3 milionu testů jen 700 pozitivních dětí

Od 12. dubna, kdy začalo testování ve školách, bylo v Česku zaznamenáno 2236 pozitivních testů u dětí ve věku pět až 11 let, přičemž asi třetina byla odhalena při testování ve školách. Novinářům to dnes řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Foto: Jan Sezima

Testování v hořické základce Na Daliborce.

Článek

Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) bylo ve školách provedeno 1,34 milionu testů u žáků a 481.000 u zaměstnanců. Těch bylo pozitivních 286.

Do škol nyní chodí žáci prvního stupně, kterých je zhruba 697.000, třídy mají střídavou výuku. Do školek dochází také asi 222.000 předškoláků. Testovat se musí dvakrát týdně. Za první týden bylo pozitivních 302 z asi 610.000 testů u dětí ve školách, tedy asi 0,6 promile.

V Semilech odvolali ředitele, který umožnil chodit do školy i netestovaným

Domácí

Za necelé dva týdny bylo podle Arenbergera v Česku zaznamenáno 2236 pozitivních případů u dětí ve věku od pěti do 11 let. „Ti zachycení ve školách tvoří asi 700 dětí, tedy zhruba jednu třetinu," řekl ministr.

K eskalaci nákazy zatím nedochází

Asi 30 až 40 procent dětí z 2236 pozitivních od 12. dubna bylo zachyceno ve školách a další třetina měla příznaky nemoci, zbývající byli například rizikový kontakt nakažených rodičů. „Ve věkové skupině nedochází k eskalaci. Zatím se populace jeví jako relativně dobře pod kontrolou," uvedl ředitel ÚZIS Ladislav Dušek. Na hlubší hodnocení efektu je po dle něj po dvou týdnech brzy.

Někteří kritici testování antigenními testy ve školách tvrdí, že testy nejsou dostatečně citlivé. Některé školy by upřednostnily testování citlivější PCR metodou, na tu ale není podle ministerstva dostatečná kapacita laboratoří, které výsledky při této metodě vyhodnocují.

PCR testy potvrzují: mezi dětmi je nákaza minimální

Domácí

Arenberger v pátek řekl, že by lidé neměli lamentovat, že je ve školách málo nemocných dětí. Podle něj má testování i vedlejší výhodu, že rodiče více zvažují, zda dítě do školy poslat. Dříve se podle něj stávalo, že dítě šlo do školy i s virózou. Za výhodu označil také trasování dětí, které je podle něj relativně přesné. „Protože děti většinou neříkají, že se s někým nesetkali, ale kamarády dobře označí," poznamenal.

Ve všech věkových skupinách do 19 let počet pozitivně testovaných klesá. Od otevření škol jich přibylo celkem 7144, z nich asi polovina ve věku 12 až 19 let, která zatím do školy nechodí. U nejmenších dětí, byla na začátku března, kdy se zavřely školky, tato incidence asi 444. Dosud klesla na 119.

U dětí, které už se vrátily v rotační výuce do školy, byla tato incidence na začátku března přes 725 na 100.000 obyvatel, teď klesla na 184. Klesá u nich i podíl pozitivních testů, jak lidí s příznaky, tak u kontaktů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám