Hlavní obsah

Průmysl byl několik hodin před zavřením, řekl Havlíček

Novinky, alt

Do zavření průmyslu v Česku chybělo v minulých dnech jen několik hodin. Vláda o tom vážně uvažovala, nakonec se rozhodla, že dá šanci plošnému testování ve firmách, které bylo nařízeno velmi narychlo. Uvedl to v České televizi ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček.

Foto: ČTK

Karel Havlíček na tiskové konferenci

Článek

„Bylo několik hodin předtím, než se zavřel průmysl. Nedělal jsem nic jiného, než jsem celý víkend vyjednával a domluvili jsme to, že se průmysl nezavře.“ Podle něj to bylo právě výměnou za to, že průmysl začne hned masivně testovat.

Reagoval tak na kritiku, že testování bylo nařízeno narychlo a není dostatečně připraveno.

„Mohli jsme nechat 14 dní na přípravu, ale já vám garantuji, že by ten průmysl byl 14 dní zavřený. Všichni jsme si museli sáhnout na dno. Je pravda, že to bylo náročné,” dodal Havlíček. Rozezlila ho slova Jana Rafaje ze Svazu průmyslu a dopravy, že vláda otestovala 8,5 milionu lidí za rok a po firmách chce, aby to udělaly za měsíc.

Zaměstnanci zahlcují testovací centra. Firmy tím obcházejí vládní nařízení

Domácí

Senátor Roman Kraus (ODS) uvedl, že vláda to měla začít řešit dřív. ”Je jasné, že když se to rozhodlo před týdnem, tak už nebylo na co čekat a muselo se to udělat co nejrychleji. To se mělo rozhodnout už před měsícem,” řekl. Podle něj se dlouho ví, že nejrizikovější pro šíření nákazy jsou rodiny a pracoviště.

Havlíček řekl, že dřív nebyl k dispozici dostatek samotestů.

Vláda o povinném testování ve firmách rozhodla 1. března. od 3. března musely mít velké firmy nad 250 zaměstnanců připravené antigenní testy a do 12. března musí všechny své zaměstnance otestovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám