Hlavní obsah

Zaměstnanci zahlcují testovací centra. Firmy tím obcházejí vládní nařízení

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda neplánuje zvyšovat příspěvek na samotestování ve výši 60 Kč za test, sdělil v úterý Právu ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). „To není cesta. Každý den se dováží kolem dvou milionů samotestovacích sad a jejich rostoucí počet povede ke snížení ceny testů,“ odmítl volání některých podnikatelů po vyšším příspěvku s tím, že by nedávalo smysl takto ceny testů zafixovat.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Firemní testování na koronavirus absolvovali 2. února 2021 v Želevčicích na Kladensku zaměstnanci společnosti Linet, která vyrábí zdravotnická lůžka.

Článek

Některé firmy však nařízení o povinném testování svých zaměstnanců obcházejí tak, že je posílají do veřejných testovacích center. V některých regionech, například na Liberecku, Karlovarsku nebo i na jihu Čech a Moravy, se kvůli tomu jejich kapacity na několik dnů až týdnů dopředu zahltily.

Havlíček: Státní zaměstnanci by se měli testovat od 10. března

Domácí

Ceny testů na trhu už postupně klesají. Jestliže se minulý týden zvedly zhruba o 30 procent, aktuálně se ty nejlevnější dají podle informací Práva koupit opět od 60 korun. Horní mez je pak okolo 200 Kč za test.

Na seznamu ministerstvem zdravotnictví schválených testů jich v úterý bylo již 122. A to na něm ještě chybějí některé kvalitní testy, které běžně používají nemocnice a poté jim je proplácejí zdravotní pojišťovny.

Vládní opatření podle Havlíčka hovoří o tom, že zaměstnavatelé mají zajistit testy uvnitř firmy. Ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček po pondělním jednání vlády avizoval, že pokud by se ukazovalo, že firemní testování veřejně dostupná testovací místa přetěžuje, musel by kabinet přijmout určitá opatření.

Piráti chtějí navýšit kapacity

„Například by omezil přesun zaměstnaneckého testování a tlačil k většímu využívání samotestování,“ uvedl. Místo posílání zaměstnanců do očkovacích center by firmy měly podle Havlíčka sady schválené ministerstvem zdravotnictví nakoupit, třeba zatím jen na týden, než ceny výrazněji klesnou, nebo využít závodního lékaře.

Chcete antigenní test? Volno je nejdřív za týden

Koronavirus

Připomněl, že firemní testování podpořily i podnikatelské svazy, protože to má Česku umožnit dostat pandemii pod kontrolu bez toho, aby musel být uzavřen i průmysl. Testování na pracovištích důrazně doporučila firmám i Hospodářská komora, s podobným apelem přišli kvůli přehlcování kapacit testovacích center také hejtmani.

Podle opozičních Pirátů by však stát měl ve vzniklé situaci kapacitu testovacích míst navýšit. Předseda Pirátů Ivan Bartoš včera také uvedl, že vláda by měla přijít s metodologickou pomocí pro firmy. Zaměstnavatelé podle něj často nevědí, jak testy shánět a nakládat s výsledky.

Za důležité pak Bartoš označil i to, aby se používaly kvalitní testy. „Částka (příspěvku státu) 60 korun na jeden test není dostačující, my bychom chtěli, aby se nakupovaly lepší testy, kde se cenová hladina pohybuje kolem 100 korun za test,“ dodal.

Přijďte do práce i v karanténě. Lidé popsali chování některých zaměstnavatelů

Koronavirus

Od středy startuje plošné testování i v úřadech. Správa státních hmotných rezerv (SSHR) má vedle toho podle pondělního rozhodnutí vlády shromáždit zásobu 7,65 milionu antigenních testů pro veřejný sektor a školy.

Ke 2,65 milionu testů už nakoupených pro školy, které převede do SSHR ministerstvo vnitra, hmotné rezervy nakoupí další testovací sady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám