Hlavní obsah

Provozovatelé často bezinfekčnost hostů nekontrolují

Český cestovatel, který vyjede za hranice, je často překvapen, že potvrzení o bezinfekčnosti po něm žádají nejen na koupalištích a při vstupech na hromadné akce, ale i v restauracích či hotelech. V redakci Práva se sešly desítky zkušeností, které vesměs vypovídají o tom, že v Česku nikdo nic takového až na výjimky nevyžaduje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

V restauracích vůbec, v hotelích výjimečně, na koupalištích většinou ano, v zábavních parcích naopak ne.

„Týden jsme cestovali po Čechách. Ani v hotelích, které jsme střídali po dvou nocích, ani v restauracích či na hradech či zámcích, ale ani při velkých akcích určených pro děti nikdo nic vidět nechtěl. Až v hotelu Růže v Českém Krumlově chtěli certifikát o očkování,“ popsala jedna ze čtenářek zkušenost z cest po naší republice s tím, že mají oba s manželem ukončené očkování.

Bez kontroly s jedinou výjimkou strávil dovolenou v tuzemsku i další čtenář.

Hospody na Slovensku se bojí hřebíčku do rakve

Ekonomika

„Projel jsem v těchto dnech jižní Moravu a na bezinfekčnost se nikdo neptá, rozhodně ne v restauracích. Jakmile jsem ale přejel hranici do Rakouska, všude tam vyžadovali potvrzení. U nás jsem ho potřeboval jen k ubytování v kempu u Vranovské přehrady,“ popsal Právu pan Tomáš.

O svou zkušenost se podělil i otec dvou dětí, který jim připravil program na tuzemských atrakcích.

„Děti mám ve věku pět a devět let, takže jsem se obával, jak to bude s kontrolami testů, pochopitelně na rozdíl ode mě očkovaní nejsou. Ale až na dvě koupaliště se nikdo na bezinfekčnost neptal. A to jsme navštívili řadu přírodních sportovních areálů s koupališti, sportoviště i zábavní parky pro děti,“ podělil se o svou zkušenost pan Martin ze Středočeského kraje.

„Jsem rád, že děti netrápí, na druhou stranu všude až na Prahu byla velká koncentrace lidí. Speciálně na jednodenních akcích pro děti, takže řádí-li tu nějaké nové mutace, dostanou na těchto velkých letních akcích volné pole působnosti,“ míní pan Martin.

Zmírnění restrikcí nás nevytrhne, tvrdí hospodští i galeristé

Domácí

„Data o dodržování opatření nejsou. Takže těžko vyhodnocovat, jak se dodržují. Povinnost prokazovat bezinfekčnost a toto vyžadovat platí všude a každá zodpovědná osoba u sebe nějaký doklad má,“ řekla hlavní hygienička Prahy Zdeňka Jágrová.

„Mohu se podělit o svůj osobní dojem, podle kterého vnímám obyvatele Prahy jako zodpovědné, možná dokonce více, než je tomu jinde. Ani z opakovaných nočních kontrol podniků, které probíhaly s policií na konci července a první týden v srpnu, nebylo porušování pravidel dramatické,“ tvrdí Jágrová.

„Dokonce si myslím, že kdyby tak časté kontroly probíhaly jinde v republice, budou výsledky ještě horší,“ dodala k dříve pranýřovaným pražským podnikatelům za nedodržování protipandemických opatření hygienička.

„Kontroly dodržování protipademických opatření samozřejmě probíhají, primárně správním orgánem, kterým jsou hygienické stanice, ale i ve spolupráci s námi. Nicméně statistiky v poslední době už nevedeme,“ řekl Právu Ondřej Moravčík, mluvčí policejního prezidia.

Vojtěch: Když bude hůř, testy ve školách a firmách zůstanou

Domácí

„Z posledních údajů, které máme za červenec, ani nelze říci, že by v některém kraji nebo ve větších městech či naopak menších byla opatření více porušována. Když kraj udělá více kontrol, zjistí více porušení,” pokračoval Moravčík.

„To je logický výsledek. Praha samotná patří mezi kraje, kde kontrol probíhalo nejvíce, i přesto nelze říci, že bychom zde evidovali proporčně výrazně vyšší míru porušování platných opatření, než tomu bylo u jiných krajů,“ dodal mluvčí policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám