Hlavní obsah

Zmírnění restrikcí nás nevytrhne, tvrdí hospodští i galeristé

Právo, tov, ib, plk

Od 1. září se z rozhodnutí vlády uvolní protiepidemická opatření v restauracích, galeriích, zámcích či zoologických zahradách. U stolů v gastro podnicích může pospolu sedět víc lidí, hrady a výstavní prostory budou moci využít vyšší kapacitu. Přesto si od toho hospodští ani galeristé příliv zákazníků neslibují.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V Galerii výtvarného umění Ostrava rozvolnění sice vítají, praktický dopad ale neočekávají. „Celkově je návštěvnost oproti minulým letům nižší a ani nynější pětasedmdesátiprocentní kapacita nebývá v poslední době naplněna,“ řekla Právu mluvčí galerie Jana Malášek Šrubařová.

Podobně to vidí mluvčí plzeňské Západočeské galerie Ondřej Kozibratka. „Už od srpna k nám může tolik návštěvníků, že to v běžném režimu plně dostačuje,“ sdělil Právu. „Například ve výstavní síni Masné krámy je současná povolená kapacita 95 lidí a tolik se jich tam najednou prakticky nikdy nesejde, tedy pokud se uvnitř nekoná nějaká kulturní akce, a pro ty jsou zase stanovené jiné limity,“ podotkl Kozibratka.

Od září bude moci u stolu v restauraci sedět šest lidí namísto nynějších čtyř. I ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) tuto změnu označil za kosmetickou. Restauratéři i lidé na sociálních sítích konstatují, že se pravidla počtu sedících u stolu v praxi mnohdy nedodržují.

Rusko se obává nových mutací koronaviru

Zahraniční

„Měli bychom se přestat koukat na císařovy nové šaty a přestat si hrát na schovávanou. My jako provozovatelé netvrdíme, že všude sedí čtyři lidi u stolu, a ministerstvo zdravotnictví by si to mělo přestat myslet,“ řekl Právu restauratér a člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Luboš Kastner.

Řada podniků po rozvolnění už neotevřela. Nejméně jich oproti loňskému červenci podle poskytovatele pokladního systému Dotykačka ubylo v Praze, a to o pět procent. Například v jižních a severních Čechách zůstala zavřená desetina podniků, na Vysočině a v Karlovarském kraji dokonce pětina. Tržby vzrostly, avšak to je podle Dotykačky také částečně ovlivněné zdražováním.

Řada provozovatelů poukazuje na to, že zdaleka ne všichni hosté se vrátili, a neočekávají, že se to po zmírnění restrikcí od 1. září změní.

Vláda rozvolňovala, Maláčová pracovala u piva a porušovala vládní opatření

Domácí

Že zvýšení počtu stolovníků v restauracích nebude mít na návštěvnost podniků vliv, soudí také Markéta Hubyčová, manažerka ostravské restaurace Dlouhá 100ry.

„Obecně si myslím, že to zase až takový vliv nemá, jestli u stolu mohou sedět čtyři lidé, nebo šest,“ řekla Právu Hubyčová.

Také tento podnik musel kvůli propadu poptávky dočasně zavřít. „Lidé chodili velmi málo, fungovaly jen rozvozy. Z těch jsme měli 80 procent z obratu. Jenže třetina z toho šla rozvážkové službě, což nás v tu chvíli moc nezachránilo. Takže nyní máme zavřeno a počítáme, že otevřeme snad koncem září,“ vysvětlila.

Volnější pravidla od září
V restauraci u stolu může sedět šest lidí místo čtyř. Platí to jak v interiéru, tak i na předzahrádkách.
Muzea, galerie, hrady, zámky, zoologické a botanické zahrady, hvězdárny, veletrhy či prodejní výstavy mohou mít vyšší kapacitu, pokud zůstanou rozestupy mezi lidmi 1,5 metru. Dosud byl kapacitní limit 75 procent.
Kulturní, sportovní, vzdělávací akce a kongresy mohou zaplnit maximální kapacitu. Při překročení počtu 3000 návštěvníků musí alespoň polovinu z nich tvořit lidé plně očkovaní nebo s prodělaným covidem, zbytek s testem.
Pro účastníky neměnných kolektivů, jako sportovní či skautské oddíly, bude pro jejich aktivitu antigenní test nově platit sedm dní. Jinak zůstává platnost 72 hodin.
Může se navýšit kapacita pěveckých sborů z 30 na 50 osob.
V obchodech se od září pravidla nezmění, dál bude platit požadavek 10 m2 plochy na jednoho zákazníka a rozestupy 1,5 metru.

Reklama

Výběr článků

Načítám