Hlavní obsah

Prostituce je pudová práce, ne živnost. Praha nemá být pasákem, pustil se lidovec do Pirátů

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Piráti čelí kritice za návrh, aby se Praha zabývala legalizací prostituce. Podle lidovce Jana Wolfa – zvoleného za koaliční Spojené síly pro Prahu – by se zastupitelé mohli stát „pasákem“ a Praha „největším kuplířem“. Prostituce je podle něj práce pudová a neměla by být legální živností.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„Piráti chtějí legalizovat obchod s bílým masem. Nevím, jestli bychom se jako zastupitelé měli stát pasákem, protože ve chvíli, kdy tento tisk bude přijat, tak se Praha stává největším kuplířem s bílým masem a organizací, která by chtěla, aby prostituce byla v co největší míře šířena,“ prohlásil Wolf na čtvrtečním jednání zastupitelstva.

Kritizoval tak návrh pirátské zastupitelky Evy Horákové, podle kterého by se Praha měla zabývat legalizací prostituce a oslovit s tím poslance. Začátkem by mělo být zrušení historické úmluvy z roku 1950, kterou Československo v 50. letech ratifikovalo a která prostituci definuje jako trestný čin.

Piráti opět tlačí na legalizaci prostituce. Státu to přinese až 10 miliard, tvrdí

Domácí

Piráti s tímto návrhem na zastupitelstvo přišli i přesto, že nemají podporu svých koaličních partnerů z Prahy sobě ani ze Spojených sil pro Prahu, za které je zvolen právě i lidovec Wolf.

Legalizace sexbyznysu by podle Pirátů přinesla do rozpočtu státu nemalé prostředky a Piráti také chtějí, aby lidé, kteří v tomto byznysu pracují, měli legální živnost.

„V tomto průmyslu se točí zhruba 8 až 10 miliard ročně. Největší skupina lidí, která se sexbyznysem živí, jsou maminky samoživitelky a například koronavirový stav ukázal, že by mohly mít ošetřovné, pokud by to měly jako živnost,“ uvedla Horáková.

Přehledně: Jak evropské státy přistupují k prostituci

Domácí

Vydělávání na prostituci ale koaliční partneři Pirátů považují za nepřípustné.

„Nemyslím si, že toto je práce vhodná k vybírání daní a vhodná ke srovnání s prací tramvajáka, horníka, učitele, právníka a někoho dalšího. Prostě to je práce pudová,“ dodal Wolf.

V podobném duchu se už dříve pro Novinky vyjádřili i šéf klubu Prahy sobě a bývalý lidovec Jan Čižinský či předseda klubu Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil.

„Domníváme se, že to není slučitelné s lidskou důstojností. Každý, kdo se do toho zapojuje, to dělá z nějakých zoufalých důvodů. Když něco odporuje lidské důstojnosti, tak z toho nemůžou žít veřejné rozpočty. Spíš apeluji na policisty, aby nasadili operativní techniku a zasahovali, jak to zákon předpokládá,“ řekl Čižinský.

Dejte nám šanci, vaši důvěru jsme ještě nikdy nezklamali. Piráti zahájili kampaň

Domácí

„Jsem pro restriktivní postihy a pro to, aby kuplířství, pasáctví, organizace prostituce byly trestným činem. Pro legalizaci nejsem. Za prvé to není efektivní, peníze se stejně nevyberou a za druhé je to mravně velmi sporné,“ prohlásil Pospíšil.

Podle něj navíc Piráti do Prahy přinášejí celostátní téma, které je součástí jejich volebního programu, a město by se tím nemělo vůbec zabývat.

Zastupitelé se nakonec bodem s tématem prostituce ve čtvrtek zabývat nebudou. Po několikahodinové debatě si ho odmítli zařadit na program.

Praha potřetí za dva roky hledá ředitele magistrátu. Hřib to schytává i z koalice

Domácí

Anketa

Jste pro legalizaci prostituce?
Ano
66,4 %
Ne
33,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13433 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám