Hlavní obsah

Propuštěný detektiv Šmíd opět radí Pirátům

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý detektiv Jan Šmíd, který byl z Národní centrály proti organizovanému zločinu propuštěn kvůli svému angažmá v politice, čímž zpochybnil svou nezávislost, se vrátil k poradnímu stolu pirátské expertní skupiny pro vnitro a bezpečnost jako konzultant volebního programu. Na případ loni upozornilo Právo.

Foto: Piráti

Jan Šmíd, bývalý podplukovník Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Článek

V současné době by měl Šmíd pirátské straně dodat své připomínky ohledně návrhu s názvem povinné nahrávání zákroků.

„Zatím je to jen v hrubých obrysech, takže se k tomu nedá obecně vyjádřit,“ poznamenal včera pro Právo Šmíd. Přestože už u policie nepracuje, stále si nepodal přihlášku do pirátské strany, ačkoli k ní veřejně silně inklinoval.

Ještě coby policista vyšetřující finanční kriminalitu na pirátském fóru loni napsal: „Bohužel vzhledem ke své práci nemohu být straníkem. Jinak bych už dávno byl ve vašich řadách. Být pirátem je pro mě jedinou variantou, proto jsem již několik let vaším hrdým voličem.“

Koalice proti Babišovi je zase o kus blíž

Domácí

Loni v dubnu se stal členem pirátského expertního týmu pro vnitro a bezpečnost. Jenže to bylo podle ministerstva vnitra i podle ústavních právníků proti zákonu, který policejním příslušníkům zakazuje kromě členství v politické straně či hnutí i výkon činnosti v jejich prospěch. Zákon ovšem nebrání policistům kandidovat ve volbách za stranu jako nezávislým.

Tehdejší zveřejnění Šmídova politického angažmá vyvolalo pozdvižení mezi politiky i v policejním sboru. Proti jeho spolupráci s politickou stranou vystoupil tehdy i policejní prezident Jan Švejdar, podle něhož je taková spolupráce nepřípustná.

Nahrávkou chránit policisty i občany

A ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu Jiří Mazánek nakonec Šmída pracovního poměru zbavil. Případ řešili i poslanci v bezpečnostním výboru Sněmovny.

Šmíd sám rezignovat odmítal, ale připustil, že se vzdá zastupitelského mandátu v Děčíně. To si ale nakonec rozmyslel a v zastupitelstvu působí jako nestraník dodnes.

Na obranu Šmída vyrukovali Piráti s tím, že jeho angažmá pro stranu nebylo v rozporu se zákonem. Bezpečnostní expert Pirátů poslanec Lukáš Kolářík dokonce hovořil o tom, že strana Šmídovo odvolání bude řešit u soudu. Ale od toho nakonec ustoupila. „My se nesoudíme, protože se soudí sám pan Šmíd. Je ve sporu proti rozhodnutí šéfa NCOZ. Dohodli jsme se, že to nemá cenu dublovat,“ řekl Právu Kolářík.

Doménu Šabatové jen přátelsky hlídám, tvrdí její pirátský konkurent Kadeřávek

Domácí

A to je podle něj zřejmě důvodem, proč Šmíd k pirátům zatím nevstoupil. Pokud by spor vyhrál, mohl by se do NCOZ vrátit. S členským průkazem politické strany však už ne. Podle Koláříka má Šmíd na své straně i policejní odbory, jejichž právník Šmída zastupuje.

Povinné nahrávání zákroků

Poslanec uvedl, že Šmídovy konzultace jsou cenné, protože zkušenosti z praxe při tvorbě zákonů či volebních programů často chybějí. A právě o programový bod „povinné nahrávání zákroků“ projevil Šmíd podle pirátského záznamu ze schůzky zájem.

„Chceme, aby každý zákrok, nikoli úkon, ale zákrok – tedy v momentě, kdy policista říká ‚jménem zákona‘ – byl nahráván. Je třeba takto ochránit jednak policisty, protože na YouTubu často vídáme spoustu videí, která ale začínají až v půlce, a nevíme, co situaci předcházelo. A policisté pak vypadají, že situaci zbytečně eskalují,“ přiblížil Kolářík.

„Chceme také chránit občany, že v případě druhého extrému, kdy by šlo o buzeraci ze strany policie, tak by jim to mohlo pomoci,“ dodal. Podle něj už s kamerami v terénu mnohé policejní složky pracují a plošné opatření by ani nemuselo být finančně příliš náročné.

Reklama

Výběr článků

Načítám