Hlavní obsah

Lidé zachraňují hospody. Koupili poukazy už za deset milionů

Právo, svj

Koronakrize tvrdě dopadla na české hospody a restaurace. Pivovary proto spustily kampaň za záchranu hospod.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Lidé si mohou na webových stránkách Zachranhospodu.cz kupovat poukazy, které uplatní, až se restaurace znovu otevřou. Jen v Moravskoslezském a Olomouckém kraji poslali lidé restauracím či barům tímto způsobem přes milion korun.

Banky odmítají půjčit zavřeným hospodám. Nemáte obrat, slyší paradoxní důvod

Koronavirus

Do iniciativy se zapojily největší pivovary jako Plzeňský Prazdroj, Staropramen či Budějovický Budvar, dále třeba i Mattoni 1873, Kofola, Makro a Becherovka.

Celkem už 9240 lidí po celé ČR poslalo téměř 1600 hospodám a dalším gastronomickém zařízením v součtu 10 milionů korun. Vouchery v hodnotě 100, 200, 500 a 1000 korun je možné i nadále kupovat na webu projektu.

Zahrádky otevřou v pondělí

„Hospody a restaurace jsou zavřené už téměř dva měsíce. Od pondělí mohou otevřít své zahrádky, ale ne všichni pro to mají vhodné podmínky. Současně očekáváme, že návrat hostů bude spíše pozvolný,“ uvedla Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven.

„Proto je i nadále podpora ze strany zákazníků velmi důležitá. Hospodští se i za podpory pivovarů intenzivně připravují na otevření zahrádek a zavádějí nová hygienická pravidla, aby se v nich hosté cítili bezpečně,“ dodala.

Podle vládního harmonogramu se mají zahrádky restaurací otevřít od 11. května. S otevřením hotelů nebo vnitřních prostor stravovacích zařízení se počítá od 25. května.

Pivovary se zapojovaly i do dalších iniciativ. Například Plzeňský Prazdroj pomohl odstartovat projekt Zdeňka Pohlreicha, který začal vařit jídlo zdarma pro pražskou záchranku, hasiče a policisty. Pivovar rovněž posílal zdarma nealkoholické pivo Birell zdravotníkům a členům záchranných složek.

Chybí vám hospoda? Inspirujte se vynalézavým mužem

Muži

Anketa

Koupili byste poukaz do své oblíbené restaurace na dobu, až zase otevře?
Ano
54,2 %
Ne
45,8 %
Celkem hlasovalo 1131 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám