Hlavní obsah

Pro divadla, kina i koncerty je 300 diváků málo

Právo, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I po navýšení počtu diváků na tři sta řada divadel provoz neobnoví. Brání tomu především způsob usazení diváků v hledišti s nutnými rozestupy, které limitují povolený počet diváků. Platí to i o Národním divadle v Brně, které má jeden z největších sálů u nás, Janáčkovu operu s kapacitou 1055 míst.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Lidé v hledišti brněnského divadla Polárka

Článek

„Současná protiepidemiologická opatření umožňují využít maximálně třetinu kapacity sálu, takže tři sta diváků můžeme naplnit právě jen v Janáčkově opeře. Při nákladech spojených s každou reprízou by tak otevření divadel bylo naprosto neefektivní a jenom by zvyšovalo ztrátu, což by dále zatěžovalo rozpočet zřizovatele,“ řekl Právu ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser.

Multiplexy čekají

„Dokud budou platit stávající opatření, tedy že lidé mohou sedět pouze ob řadu a vždy jen po dvou tak, aby každý měl po své druhé straně volné sedadlo, nemá pro nás navyšování povolené kapacity valného významu. Za těchto podmínek se do většiny sálů stejně více lidí nevejde,“ řekl Právu Jan Bradáč, ředitel multikin Cinestar. Multiplexy Cinema City v České republice ani v pondělí neotevřou. Vyčkávají, až budou moci nabídnout obvyklý komfort.

Konec divadelní sezony? Dvoumetrové rozestupy trápí kulturu

Kultura

„Prohlídky ve všech objektech Národního památkového ústavu budou za přísných hygienických pravidel, jako je nošení roušek a dostatečné odstupy. Počet návštěvníků ve skupinách bude regulován v závislosti na velikosti objektu,“ uvedla mluvčí Národního památkového ústavu Jana Hartmanová.

Pořadatel festivalů United Islands of Prague a Metronome Prague David Gaydečka řekl, že oznámené povolení počtu účastníků akcí pro něj není žádná stoprocentní jistota. „Ale je to nadějná zpráva, že se to rozvolní víc a že se na akcích budeme moci sejít ve větších počtech,“ uvedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám