Hlavní obsah

Připravte kompenzace za bonus pro OSVČ a eseróčka, vyzvali poslanci vládu

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci vyzvali vládu, aby se zabývala tím, jak bude obcím a krajům kompenzovat kompenzační bonus pro OSVČ a s.r.o. Ty se na jeho finanování totiž podle současného návrhu podílejí jednou třetinou a opozici se to nelíbí. Chce, aby samosprávám byly tyto peníze vykompenzovány. Vláda slibuje, že jim peníze vrátí formou dotace. O samotném kompenzačním bonusu poslanci v úterý nerozhodli

Foto: Milan Malíček, Právo

Zasedání Dolní komory Parlamentu ČR poslanecké sněmovny. Na snímku premier Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schilerová.

Článek

Vláda se má na základě usnesení zabývat výpadkem příjmů u obcí do 3000 obyvatel. Dále by měla navrhnout finanční zajištění investičních akcí obcí a krajů v letech 2020 a 2021 v souvislosti s výpadkem daňových příjmů minimálně v rozsahu 15 miliard korun. Není ale jasné, do kdy tak má vláda učinit.

Dneska mě to baví. Jako vy bych lidi oblbovat nedokázal, řekl Babiš poslancům

Domácí

Usnesení si poslanci přijali po několikahodinové debatě, v té opozice především kritizovala současný vládní návrh o kompenzačním bonusu pro OSVČ a malá eseróčka.

Peníze na kompenzační bonusy nejdou totiž pouze ze státního rozpočtu, ale také z daně ze závislé činnosti neboli z daně ze mzdy. Tato daň je sdílená s obcemi i kraji, 66 procent zůstává státu, zhruba 24 procent jde obcím a přibližně devět procent krajům. Obce a kraje tak dostanou z této vybrané daně méně peněz, celkem by mělo podle ministerstva financí jít cca o 14 miliard korun.

Černý den pro obce. Vláda je chce vyhladovět a ovládnout, tepe opozice

Domácí

Opozice prosazuje, aby prošel pozměňující návrh Senátu, aby byly peníze vypláceny pouze ze státního rozpočtu. To ale ministryně financí Alena Schillerová odmítá.

„Prakticky by šlo o dotaci. Vyplácení by bylo mnohem komplikovanější a nemohla by to procesovat státní správa,” uvedla před poslanci Schillerová s tím, že v současnosti jde o bonus, který může finanční správa vyplácet a jde to rychle.

Obce a kraje nechtějí platit bonus pro podnikatele ze svého. Vědí o tom od začátku, vzkázala Schillerová

Domácí

„Pokud by prošel senátní návrh. Musela bych výplatu bonusu okamžitě zastavit,” dodala ministryně.

Proti podílení se na vyplácení se kromě Senátu postavili o starostové obcí a kraje a dnešní den označili za černý den pro obce a kraje. O tom, jak bude bonus financován poslanci v úterý ani po několika hodinách, nerozhodli. Pokračovat by měli ve středu.

Reklama

Výběr článků

Načítám