Hlavní obsah

Černý den pro obce. Vláda je chce vyhladovět a ovládnout, tepe opozice

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda navrhuje, aby kompenzační bonus podnikatelům ze třetiny vyplácely obce a kraje. Podle části opozice jde ale kabinetu jen o to obce finančně „vyhladovět”, ovládnout a vybrané potom dotovat. Část opozice tak chce v úterý ve Sněmovně podpořit senátní změnu u kompenzačního bonusu pro s.r.o, aby se peníze vyplácely pouze ze státního rozpočtu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Představitelé opozičních sněmovních stran vystoupili v pondělí 6. dubna 2020 na tiskové konferenci k návrhům v ekonomické oblasti. Na snímku zleva Markéta Pekarová Adamová, Ivan Bartoš, Vít Rakušan, Marian Jurečka a Martin Kupka

Článek

„Pomoc živnostníkům je potřebná a nutná, ovšem ten způsob, jak vytahuje vláda peníze z rozpočtů samospráv je nepřijatelný. Zdá se, že cílem je vyhladovět obce a města, pak je ovládnout a pak je dotovat,” kritizovala postup vlády poslankyně STAN Věra Kovářová.

Opozice tak kritizuje způsob vyplácení kompenzačního bonusu pro OSVČ a malá eseróčka.

Schillerová hrozí zastavením bonusů pro OSVČ a malé s. r. o.

Domácí

Peníze na kompenzační bonusy pro OSVČ i malá eseróčka nejdou totiž pouze ze státního rozpočtu, ale také z daně ze závislé činnosti neboli z daně ze mzdy. Tato daň je sdílená s obcemi i kraji, 66 procent zůstává státu, zhruba 24 procent jde obcím a přibližně devět procent krajům. Obce a kraje tak dostanou z této vybrané daně méně peněz, celkem by mělo jít až o 14 miliard korun.

Černý den pro obce

Starostové, kraje i obce označili dnešní den za černý den pro obce, města a kraje i pro občany. Zároveň společně už několik dnů podepisují petici.

„Stát si bere podnikatele za rukojmí a vydírá města a obce i kraje. Ačkoliv kompenzační bonus podporujeme, tak je nepřijatelné, aby za to platily, ačkoliv neměly sebemenší šanci to ovlivnit,” uvedl na tiskové konferenci ve Sněmovně místopředseda TOP 09 Jan Jakob.

Opozice tak podpoří pozměňovací návrh Senátu, který připravili lidovci, na to, aby na kompenzační bonusy šly peníze pouze ze státního rozpočtu.

„Když stát rozdává, měl by rozdávat ze svého, ne z obecního a krajského. Když jim seberete peníze, nebude na veřejné zakázky a lidé přestanou pracovat,” varoval místopředseda lidovců Jan Bartošek.

Obce a kraje nechtějí platit bonus pro podnikatele ze svého. Vědí o tom od začátku, vzkázala Schillerová

Domácí

Ministryně financí Alena Schillerová už předem avizovala, že změna zákonu by mohla znamenat úplný konec vyplácení tohoto bonusu.

„Senátní návrh je napsán tak, že je de facto neproveditelný. V podstatě by celou tu pomoc, která se ukázala jako nejúčinnější a nejrychlejší, zastavil,” uvedla pro Právo.

Změna by byla riziková i podle ČSSD. „Nemůžeme dopustit, aby bylo vyplácení zastaveno a my jsme tak podnikatele hodili přes palubu,” řekl šéf strany Jan Hamáček s tím, že vláda se bude snažit obcím ztráty vykompenzovat.

Před změnou varuje i Goláň

Postup ministerstva financí hají i jiný senátor, Tomáš Goláň, který je přitom jinak jeho častým a hlasitým kritikem.

Obce a kraje nechtějí platit bonus pro podnikatele ze svého. Vědí o tom od začátku, vzkázala Schillerová

Domácí

Princip nastavený ministerstvem financí podle něj zároveň chrání podnikatele před nezákonným jednáním finanční správy, pokud by měla pochybnost o tom, že  podnikatelé čerpali příspěvek neoprávněně.

Pokud by se ale šlo cestou dotace ze státního rozpočtu, jak navrhuje Senát, trestným činem by podle Goláně byla jakákoliv neoprávněná žádost a vyplacení.

O tom, jak a z čeho se nakonec peníze budou vyplácet a jak to rozpočty obcí a krajů zasáhne, budou poslanci rozhodovat v úterý odpoledne.

Reklama

Výběr článků

Načítám