Hlavní obsah

Případů tuberkulózy v Česku výrazně přibylo

Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) se oproti minulým rokům výrazně zvýšil počet zaznamenaných případů tuberkulózy. Loni od 1. března do 21. dubna evidovala Národní referenční laboratoř pro mykobakterie (NRLM) 39 kmenů bakterií způsobujících onemocnění TBC, letos ve stejném období to bylo 57. Nárůst může souviset s lidmi prchajícími před válkou z Ukrajiny, kde je zátěž TBC vyšší.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„V tuto chvíli je ovšem z hlediska nám dostupných dat příliš brzy na určení jednoznačného důvodu,” uvedla k aktuálnímu stavu ředitelka SZÚ Barbora Macková.

„V následujících dnech a týdnech budou odborníci prověřovat každý do NRLM zaslaný případ, aby upřesnili, zda se jedná o člověka, který přišel do naší země nedávno, nebo o pacienta s trvalým pobytem, spolu s informací, zda byl před příchodem již léčen,“ dodala Macková.

Přesné počty případů tuberkulózy nemá, neboť jsou dohlašovány zpětně a zatím nejsou k dispozici data z posledních týdnů.

To je dáno i skutečností, že doba od odběru vzorku k pozitivní kultivaci a následnému zaslání do laboratoře trvá několik týdnů.

Evropské středisko pro kontrolu nemocí předpokládá, že na každých 2000 vysídlených žen z Ukrajiny se vyskytne jeden případ aktivního onemocnění TBC.

Jeden aktivní případ připadá podle odhadů na 5000 dětí do 14 let a na 1600 mužů nad 65 let.

Odborníci: Lidi s TBC izolujeme zbytečně

Domácí

„Vyšší počet zaslaných kmenů M. tuberculosis do NRLM v březnu a dubnu letošního roku v porovnání se stejným obdobím předchozího roku může též souviset s poklesem počtu případů covidu-19,” doplnil vedoucí Národní jednotky dohledu nad tuberkulózou Jiří Wallenfels.

Jak zdůraznila Macková, „náhodný a krátkodobý kontakt s nemocným tuberkulózou zpravidla nevede k nákaze. K té je zapotřebí delší, doslova několikahodinový kontakt s osobou, která vylučuje velké množství baktérií v hlenu z dýchacích cest“.

Reklama

Výběr článků

Načítám