Hlavní obsah

Přímá volba prezidenta dostala šanci, zavedení ale není jisté

Právo, ada, nig
Praha

Sněmovna dala v úterý šanci zavedení přímé volby prezidenta. Návrh novely ústavy z koaliční dílny prošel prvním čtením, byť se komunisté pokusili vrátit ho vládě zpět k přepracování. Ani tento první krok k zavedení přímé volby hlavy státu ale neznamená, že příštího prezidenta budou v roce 2013 vybírat občané.

Foto: Petr Horník, Právo

Návrh na zavedení přímé volby prezidenta prošel ve Sněmovně prvním čtením

Článek

Podporu takovému kroku sice slibují vedle ODS, TOP 09 a VV také opoziční ČSSD, ovšem každá ze stran si změnu ústavy představuje po svém. A o to v následujících debatách půjde. Sami politici výsledek tipují zhruba padesát na padesát.

Soc. dem. se nelíbí, že návrh počítá pouze se zavedením přímé volby a už nikoli se změnou prezidentských pravomocí. Podle nich by prezident volený občany měl být např. trestně odpovědný a navíc jeho období by mohlo být namísto současných pěti let šest.

Do takových změn se ale koalice nehrne, i když připouští, že v dalších debatách lze dojít k nějakému kompromisu.

Háček je také v tom, že ke schválení ústavní změny je potřeba souhlasu Senátu, který nyní ovládá soc. dem. A právě senátoři se příliš nechtějí vzdát pravomoci volit prezidenta. Navzdory tomu ale šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka tvrdí, že jeho strana by měla návrh podpořit. Ke schválení je potřebných 120 poslanců a 49 senátorů.  V tomto případě neplatí, že Sněmovna může Senát přehlasovat.

Další čertovo kopýtko spočívá i v tom, že na rozdíl od běžných zákonů v případě ústavních změn neplatí žádné termíny, do kdy musí parlament návrh schválit. Poslanci tak mohou o něm debatovat měsíce, aniž by se dobrali výsledku. Pokusů o zavedení přímé volby prezidenta přitom už parlament zažil osm. Všechny skončily fiaskem. Naposledy to bylo loni, když obdobný návrh předložila soc. dem. Ten se pro změnu nelíbil koalici, která ho zamítla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám