Hlavní obsah

Přibývá rodin, kterým chybějí peníze i na jídlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrovské problémy se zajištěním základních lidských potřeb mají v současnosti sociálně slabé rodiny žijící převážně ve vyloučených lokalitách v Moravskoslezském kraji. Právu to řekl ředitel obecně prospěšné společnosti Vzájemné soužití Kumar Vishwanathan, který se problémům v tamních vyloučených lokalitách věnuje od roku 1997.

Foto: Foto archiv PRÁVO – Denisa Doležalová

Kumar Vishwanathan v ostravském ghettu Přednádraží, které se snažil zachránit jako bydlení pro sociálně slabé rodiny. Domy však byly zbourány.

Článek

„Největším problémem je bydlení. Ty rodiny žijí třeba ve zchátralém domě v jednopokojovém bytě, za který platí 14 až 15 tisíc korun měsíčně. Na jídlo už jim pak moc peněz nezbývá. Kvůli epidemii koronaviru byl problém i se zajištěním práce a vzděláváním dětí. Rodiny neměly počítače a internet a další věci. Stále více se zadlužují,“ popsal romský aktivista, který v Ostravě založil i projekt Vesnička soužití.

Přehledně: Jak žádat o příspěvek na bydlení

Finance

Podle Vishwanathana není problém jen v lichvářích, kteří pronajímají pokoje na ubytovnách či byty v domech za nehorázné peníze. „Problém je i v tom, že vláda (obě Babišovy vlády) zanedbala celý koncept sociálního dostupného bydlení. Obce většinou obecní byty rozprodaly a soukromníci chtějí obrovské nájmy, na které sociálně slabé rodiny nedosáhnou,“ líčil osmapadesátiletý sociální pracovník s tím, že v poslední době se na ně obrací o pomoc stále více rodin.

„Ti lidé opravdu hladovějí, mají prázdné lednice a spíže. Peníze vydají za nekřesťanské nájmy a do toho přišlo to zdražování a epidemie koronaviru. Samozřejmě že úřady jim přispívají, díky za to, ale zbytek musí řešit sami a často nevědí jak. My jim jsme schopni zajistit hlavně potravinovou pomoc,“ konstatoval Vishwanathan, který pochází z Indie.

Nemám na jídlo pro děti, tak jsem prodal ledvinu. Extrémní chudoba v Afghánistánu

Svět

Podle něj se situace ve vyloučených lokalitách vyostřuje. „Samozřejmě se to vše podepisuje i na tom, jak ty rodiny fungují či nefungují. To má dopad i na vzdělávání dětí. Vláda to musí konečně řešit,“ zdůraznil.

Dotace na vybudování sociálních bytů

Vzájemné soužití v Ostravě organizuje i setkávání starostů obcí, v nichž žije více sociálně slabých rodin. „Starostové nám řekli, že se nebrání rodinám s bydlením pomoci, ale byty nemají. A na to, aby mohli obecní dostupné byty vybudovat, jim chybějí finance. Státní programy jsou prý pro ně nedostupné,“ upozornil ředitel Vzájemného soužití.

Podotkl, že ministerstvo pro místní rozvoj musí zákon o sociálním bydlení přepracovat, a hlavně začít pořádně spolupracovat s danými obcemi.

Exekucí loni přibylo

Ekonomika

„A také se musí změnit podmínky čerpání státních zdrojů na nízkonákladové bydlení. Aby na ně obce dosáhly a nemusely si někde půjčovat. Do toho se radnicím moc nechce. Vláda by prostě měla konat. A oslovit třeba i soukromý sektor. Vždyť ve světě se na nízkonákladovém bydlení podílejí i soukromé firmy,“ shrnul Vishwanathan.

Reklama

Výběr článků

Načítám