Hlavní obsah

Exekucí loni přibylo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V loňském roce bylo zahájeno 445 618 nových exekučních řízení, což je o 28 317 více než v roce 2020. Největší nárůst byl zaznamenán ve východních Čechách. Vyplývá to z dat ministerstva spravedlnosti, která zveřejnil Institut prevence a řešení předlužení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ve východních Čechách po­dle zveřejněných údajů vzrostl počet nových exekučních řízení ze 36 099 na 41 810, což je nárůst o 15,8 procenta. Přírůstek přesahující deset procent zaznamenali ještě v jižních Čechách a na jižní Moravě.

Milostivé léto se zopakuje, možná ještě letos

Domácí

Důsledek covidu

Na severní Moravě naopak klesl počet nových exekucí ze 73 485 na 73 320, tedy jen o 0,3 procenta. Podrobný přehled za jednotlivé kraje republiky k dispozici není, poněvadž data jsou zveřejňována podle soudních krajů, jež se od těch správních liší.

Nárůst počtu exekucí přičítá institut důsledkům koronavirové krize. Počet lidí v exekuci totiž podle posledních dat zveřejněných koncem loňského října meziročně klesl o zhruba 8000 na méně než 712 000.

Příjmová chudoba v Česku ohrožuje 900 tisíc lidí

Ekonomika

Celkový počet exekučních řízení se však z 4,33 milionu vyšplhal na 4,58 milionu, což znamená, že vzrostl počet exekucí na jednoho dlužníka ze šesti na 6,4. Také počet osob, které mají deset a více exekucí najednou, se zvýšil ze 157 000 na 168 000.

„Znamená to, že lidé, kteří už dříve měli potíže splácet, se do dluhových pastí dostávají ještě hlouběji,“ uvedl za institut Radek Hábl. Situace by se mohla ještě zhoršit v souvislosti s dražšími cenami energií, vysokou inflací a s ní spojeným růstem úrokových sazeb u hypoték.

Reklama

Výběr článků

Načítám