Hlavní obsah

Při kontrolách přejezdů z okresů jsou policisté zatím spíše benevolentní

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sokolov

Policejní hlídky, které jsou rozmístěné na hranicích okresů Sokolov a Cheb kvůli novým ochranným opatřením vlády proti šíření nového koronaviru, jsou při kontrolách zatím spíše benevolentní. Zhruba nejproblematičtější se od začátku jevila stanoviště kontrol na dálnici D6 mezi Karlovarskem a Sokolovskem.

Kontroly policie na dálnici D6 a u Chodova Sokolovsku Video: Rudolf Voleman, Právo

 
Článek

Kontroly jsou pouze namátkové a většinou, když policisté vidí, že by se mohly tvořit kolony, řidiče pouští. I když například na přejezdu mezi Sokolovskem a Chebskem před obcí Odrava stála kolona asi pět minut. Někteří řidiči si hlídali přejezdem do levého pruhu, aby je nikdo tudy ve frontě nepředjížděl, protože se našli i tací, kteří nerespektovali dopravní značku před kontrolním stanovištěm o zákazu předjíždění.

Začaly namátkové kontroly na hranicích Sokolovska a Chebska

Koronavirus

V 16stupňovém mrazu a bez WC

Policejní hlídky stály i na silnicích s minimálním provozem. Například uprostřed zasněžených luk a polí na silničce mezi Nebanicemi na Chebsku a Chotíkovem na Sokolovsku. Na rozdíl od svých kolegů na dálnici tu neměli k dispozici suché WC, ale horkou kávu dopoledne dostali. V mrazech pohybujících se kolem mínus šestnácti stupňů se opravdu hodila.

„Občas to tudy někdo zkouší projet, když ho vrátí po hlavní silnici, ale hned je otáčíme,“ uvedl jeden z hlídkujících policistů ještě ve chvíli, kdy nevěděl, že hovoří s redaktorem, kterému jako řadový policista nemůže poskytovat žádné informace.

Jen krátké kolony, které se po několika desítkách vteřin opět rozjely, se tvořily dopoledne na kontrolním stanovišti v Chodově na Sokolovsku, a to zejména ve směru od Mírové na Karlovarsku. Původně tady bylo stanoviště přímo v Mírové na křižovatce silnic do Jimlíkova, ale ráno jej přesunula policie k odbočce k bývalé pekárně v Chodově.

„Mně tady ty hlídky nevadily, aspoň tudy nejezdila auta rychle a byl větší klid,“ popsal mírovský starousedlík bydlící v rodinném domě, u kterého původně policisté hlídkovali. „Ani pes na dvoře v tom mrazu na ně neštěkal,“ dodal. Na sociálních sítích se mezitím místní informovali, že silniční zkratka přes místní část Na Cechu je směrem do Chodova u cementárny uzavřena závorou.

Lidé z odříznutých okresů si dělají legraci: Znám terén, nabízím převádění

Koronavirus

Policisté na stanovišti v Chodově zastavovali poctivě každé vozidlo. Řidiči, jak se k nim blížili, tak si za volantem narychlo nasazovali na ústa roušky nebo respirátory. Většinou již měli přichystaný doklad, který policistům předložili jako důkaz, že se na ně vztahuje výjimka a mohou přejet hranice okresu. Pouze v některých případech trvala zastávka déle, když řidič takové potvrzení neměl a jel třeba na nákup svým rodičům nebo nechat hlídat dítě. Policisté ale po krátkých diskusích nakonec řidiče pustili dál, Právo nebylo svědkem ani jednoho případu, že by některé z vozidel otáčeli.

Švejdar: Zpřísněná opatření v okresech udržíme

Koronavirus

Němce vraceli

Podle mluvčí karlovarské policie Kateřiny Krejčí hlídka na přechodu Hranice vracela pouze řidiče z Německa. „Na hraničním přechodu Hranice na Ašsku jsme zaznamenali několik řidičů ze Spolkové republiky Německo, kteří jsou zvyklí si přes hraniční přechod zkracovat cestu a pokračovat v jízdě zpět na jejich území. Opatření v Karlovarském kraji jsme jim vysvětlili a vrátili se zpět,“ popisovala Krejčí.

Silniční provoz podle policie v místech kontrolních stanovišť fungoval bez větších problémů. „Mírné kolony se tvoří na stanovištích na dálnici D6, zejména v ranních hodinách, ale vozidla jsou průběžně odbavována,“ poznamenala mluvčí.

Kontroly se ale neobešly bez nehod. U kontrolního stanoviště na dálnici D6 u Odravy došlo k dopravní nehodě, kdy řidič nákladního vozidla nedodržel bezpečnostní vzdálenost za před ním jedoucím vozidlem a zezadu do něho narazil. „O půl hodiny později došlo k další dopravní nehodě, kdy se střetla tři osobní vozidla. Obě dopravní nehody byly bez zranění,“ konstatovala Krejčí s tím, že na v místě nehody byly v té době zhoršeny povětrnostní podmínky a mlha.

Reklama

Výběr článků

Načítám