Hlavní obsah

Lidé z odříznutých okresů si dělají legraci: Znám terén, nabízím převádění

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občané postižených okresů Chebska a Sokolovska berou opatření, která jim mají zabránit bezdůvodně cestovat z okresu do okresu, s mnoha rozpaky a otázkami, nebo si z nařízení dělají rovnou legraci.

Foto: Novinky

Uzavřené okresy

Článek

„Z domu, kde bydlím, je to na hranici okresu přesně 403 metrů. Na druhé straně za tratí už je svobodné Karlovarsko,“ uvedl ve čtvrtek po poledni na sociálních sítích Miloš Bělohlávek z Chodova na Sokolovsku.

„Znám proto dobře terén, tajné stezky, průchody přes mokřady i střídání vojenských hlídek. Nabízím proto možnost převádění osob na druhou stranu čáry, případně i pašung potřebného zboží. Kromě stezek přes močály je možné využít i právě dokončovaný systém podzemních chodeb až za signální stěnu na druhé straně hranice,“ nabízel v nadsázce známý chodovský historik.

„Na vyžádání mohu opatřit falešné doklady i umělé kníry. Můj praprapradědeček takhle pašoval ze Saska umělý cukr, takže máme s podobnými aktivitami bohaté zkušenosti,“ pokračoval v ironickém duchu Bělohlávek. „Již teď plánuji pašovat na Chodovsko a Sokolovsko nedostatkové zboží jako cyklistické zvonky, cukrové homole a meníčka z McDonaldu ve Varech,“ dodal k pobavení Bělohlávek, přitom k tomu doložil upravenou obálku s vyobrazeným pohraničníkem a jeho věrným vlčákem z publikace spisovatele Rudolfa Kalčíka Král Šumavy, ovšem s titulem upraveným na Král Chodova.

„Už se tomu můžeme totiž jen smát,“ komentoval pro Právo svůj příspěvek.

Vláda uzavře tři okresy

Domácí

Pozadu nezůstali ani další. „Právě mi píšou aplikace na mobilu, kam mám jet s nimi slavit Valentýna. Hajzlové, vědí, v jakém okrese bydlím!“ uvedl jeden z dalších obyvatelů Chodova.

„A já mám jet v pátek do Varů do práce. Snad bude stačit výplatní páska – nic jiného jako důkaz, že tam makám, nemám. Doufám, že v Mírové nedostanu pendrekem mezi oči a marš zpátky do Chodova do díry, šmejde!“ postěžoval si jiný občan pátého největšího města Karlovarského kraje, z kterého velká část lidí jezdí za prací právě do Karlových Varů.

Foto: Novinky

Uzavřené okresy

Míří ale i naopak. „Máme dostat z práce ještě ve čtvrtek e-mail, abych měla papír na pátek, až pojedu do práce. Brácha byl ale včera na testech a je pozitivní, stejně jako všichni v rodinném domě. Teď nevím, zda jim budu moct přivézt alespoň nákup, když je to vedle na Sokolovsku,“ krčila rameny obyvatelka Karlových Varů - Počeren.

Počítejte s kontrolami a buďte zodpovědní, apeluje hejtman zavřeného kraje

Domácí

Další žena si stěžovala, že dává své nemocné dítě na hlídání k matce. Zatímco ale ona sama bydlí na Karlovarsku, její matka na Sokolovsku. Dopoledne proto vůbec netušila, zda bude moci jít v pátek do práce, či bude muset zůstat doma s nemocným dítětem.

„Nikdy bych si to nemyslel, ale až teď mi chybí okres Karlovy Vary,“ povzdechl si jeden z obyvatel Královského Poříčí na Sokolovsku na sociálních sítích.

Reklama

Výběr článků

Načítám